Datum objave: 06. Lipanj 2015

Roko Ivanda nakon zapaženog nastupa na European Jazz festivalu u SAD -u izlaže na Krapnju

Diana Ferić
Diana Ferić

Roko Ivanda, slikar iz Vodica, predstavio se kulturnoj javnosti izložbom „Između neba i zemlje“ koja je priređena u Muzej – uljari sv. Lovre na otoku Krapnju. Ova izložba jedan je od trenutno najznačajnijih i najzanimljivijih likovnih događaja u Šibensku i Šibensko – kninskoj županiji, koja će privući pozornost ljubitelja likovne umjetnosti kao i stručne javnosti jer je Ivanda na Krapanj došao s reputacijom umjetnika koji se proslavio velikom izložbom u sklopu European Jazz @ UCLA festivala u SAD-u.

 

„Roko Ivanda je umjetnik dalmatinskog podneblja što se jasno očituje u tematici i koloritu njegovih slika“ kazala je prigodom otvaranja izložbe profesorica Manuela Srdarev, „Prateći njegov rad od samih početaka, a tome ima više od dvadeset i pet godina, svjedok sam različitih stilskih manifestacija likovnog izraza ovog vrijednog umjetnika. Od prebogatih oblikom, horror vacui kompozicija, varirajućih ritmova, obilja detalja, raskošnog grafizma gdje se povodi motivom kao glavnom odrednicom pa do ciklusa slika kojima se predstavlja na ovoj izložbi gdje je figuracija svedena do simbola kao predodžbe. Vidljiva je zrelost simplificiranja forme, njeno „sušenje“ do znaka. Umjetnik kao polazište, bira odgovarajući kolorit i ugađa ga sa svojim emocionalnim nabojem koji ga pokreće u stvaranju vizualnog doživljaja kao otiska unutrašnje intimne poruke.“

 

Slike Roka Ivande rađene su u tehnici akrila na platnu, a glavna stilska odrednica je čista ploha. Privid prostornosti Ivanda postiže, naglasila je profesorica Srdarev, okomitim nizanjem planova i ploha ili pak korištenjem kolorističke perspektive.

 

Prepoznatljivost i ljepota slika Roke Ivande očituje se podjednako vizualno i emocionalno, a zanimljivo ih je vidjeti u kontrastnom ambijentu uljare iz 16. stoljeća gdje dobivaju posebnu dimenziju jer u polutami tog drevnog ambijenta doslovno svijetle poput vitraja na prozorima sakralnih objekata. Čini se kao da su Ivandini koloriti upravo u Muzej – uljari sv. Lovre dobili puni smisao i ljepotu pa ovu izložbu ne bi trebalo propustiti.

 

Iz kategorije: Kultura