Datum objave: 05. Studeni 2015

400 GODINA NOVIH STROJEVA U Zagrebu promovirana knjiga prof.dr.sc. Gojka Nikolića

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije tehničkih znanosti danas je u sklopu obilježavanja 400. obljetnice tiskanja knjige „Novi strojevi“ Šibenčanina Fausta Vrančića, promovirana knjiga „Život i izumi Fausta Vrančića“ Šibenčanina prof. dr. sc. Gojka Nikolića.

Knjiga Gojka Nikolića velik je i važan doprinos izučavanju i poznavanju života i djela Fausta Vrančića čije je djelo Opća skupština Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) promaknuti u rang jednog od najvažnijih djela znanstvene i kulturne baštine u povijesti čovječanstva, a Faust Vrančić uvrstila među najzaslužnije u svijetu za razvoj moderne znanosti uz Francisa Bacona, Leonarda da Vincia, Galilea Galileia, Nikolu Kopernika, Johannesa Keplera, Ticha Brahea, Giordana Bruna i Ruđera Boškovića.

Nikolić u svojoj knjizi „Život i djelo Fausta Vrančića“ analizira originalnosti pronalazaka Fausta Vrančića i argumentirano dokazuje da su neke Vrančićeve ideje i tehnička rješenja autentične inovacije i da nisu ranije postojala te da se zbog toga moraju više cijeniti i drukčije vrednovati. Poruka knjige je da Fausta Vrančića treba smatrati začetnikom novih revolucionarnih ideja koje su bile nekoliko stotina godina ispred tehnologije i znanja njegovog vremena te da bi on i njegovi epohalni izumi morali imati daleko značajnije mjesto nego li im se danas daje, nažalost i u njegovoj domovini Hrvatskoj.

Prof.dr.sc Nikolić donosi nove spoznaje o Vrančićevim postignućima te analitički podcrtava one izume koje treba posebno veličati, kako se ne bi izgubili među ostalim pronalascima, od kojih neki nisu originalni ili su samo tehnička poboljšanja. Njegova knjiga najbolji je mogući doprinos obilježavanu 400. obljetnice tiskanja knjige „Novi strojevi“ Fausta Vrančića koje je UNESCO uvrstilo među najvažnije svjetske događaje u 2015. godini koji doprinose međusobnom obogaćivanju kultura, promicanju razumijevanja i obogaćivanju odnosa među narodima.

Knjigu „Život i izumi Fausta Vrančića“ prof. dr. sc. Gojka Nikolića predstavili su prof. dr. sc Bojan Jerbić, tajnik odjela sustava i kibernetike Hrvatske akademije tehničkih znanosti i prof. dr. sc. Dubravko Rogale, glavni tajnik HATZ-a. Nakon predstavljanja knjige o Faustu Vrančiću i na okruglom stolu kojeg je organizirala Hrvatska akademija tehničkih znanosti predavanja su održali prof. dr. sc. Damir Boras, dr. sc. Ivan Kurelac, prof. emeritus Ivo Alfirević i prof. dr. sc Gojko Nikolić.

prof. dr. sc. Gojko Nikolić, stalni je suradnik časopisa za čuvanje zavičajnih vrijednosti i baštine „Volim Šibenik“ u kojem je objavio nekoliko osobito vrijednih tekstova među kojima posebnu pozornost zaslužuje upravo tekst o Faustu Vrančiću i njegovom djelu, odnosno njegovim izumima. Tekst je objavljen u 3. broju časopisa „Volim Šibenik“ kojeg kao svoj doprinos promociji knjige „Život i izumi Fausta Vrančića“ i obilježavanju 400. obljetnice tiskanja „Novih strojeva“ Fausta Vrančića donosimo u cijelosti.  

Iz kategorije: Kultura