Datum objave: 17. Prosinac 2015

FOTO „Laživac“ rekao istinu o Šibeniku: Kazališni komad koji može postati brend ovog grada

Šibenik News
Šibenik News

 

Kada ne znate tko je bolji, u koga ste više gledali, kome ste se više smijali, tko vam je u predstavi draži, a za koga želite da ne dobije ono što želi, jasno je da ste vidjeli izvrsno scensko djelo, a potvrđuju to na kraju i ovacije publike u prepunom kazalištu svim akterima koji su sudjelovali u stvaranju Laživca.

Kako kratko ispričati što se događali u nastavku Škrtičine. Lovre Crnogaća izlagao je živo i neživo kako bi se oženio Ružarijom (Franka Klarić), pa nije imao obzira prema svome i njezinom ocu nego je ljude bezočno lagao, a Ružarija se nadala da je on njen vitez, da će biti sretna, udati se. Da se kćerka uda želio je i Paško Balancana, kralj na tronu predstave koji Joško Ševo koji svoju kuću ili terasu napušta samo ako je nešto jako važno. I zamalo mu je od brige hoće li se kćerke udati i od laži Lovre Crnogaće srce bezbroj puta stalo, ali izdržao je.

Ružarija se udala, doduše za Pegulu koji joj napisao Sonet, pjevao serenadu pod prozorom i život joj spasio kada je djevojka već skočila na ulicu sa svoga balkona. Orijana Kunčić bila je sluškinja Pegulinoj kući, sve je znala, fantastično to izgovarala, a njena dobra duša željela je da pobijedi ljubav. Lucijeta je druga sestra (Danira Gović) i njena je ljubav oplemenjena sa Cvitkom (Ivo Perkušić). Anđelko Babačić izvarani je Lovrin otac, Mate Gulin prevoditelj zaslužan što su razotkrili lažljivog Lovru jer osim njega nitko ne priča Talijanski. Poštar koji je donosio pisma iz Rima bio je Jere Svračak, a u potragu za laživcem drito iz Rima došla je Jasminka Antić (ćaća iz Crnice) te ga pronašla u šibenskoj kali i ne samo do kraja razotkrila nego ga i opet primila u svoj zagrljaj.

Bravo i tri puta bravo za Laživca. Za nastavak Škrtičine i za ako ćemo se hitoidno izraziti kao doduše nedavno redatelj Zoran Mužić, za šibenskog Rokija dva.

„Šibenik je grad pučke kulture, pučkih identiteta i sadržaja i svakako zaslužuje jednu ovakvu kazališnu formu koja nastaje iz dugovjekovnih iskustava života u zajednici ovakvog kamenog i mediteranskog tipa“, rekao je redatelj Zoran Mužić i najavio kako će Škrtičina i Laživac dobiti i trećeg kazališnog brata ili svog trećeg Rokija.

 

Foto: Igor Bergam

Iz kategorije: Kultura