Datum objave: 25. Travanj 2016

Festival Okusi Mediteran edukativno najjači dosad, aktivnija suradnja s JU NP Krka

Šibenik News
Šibenik News

Treće izdanje međunarodnog festivala Taste the Mediterranean / Okusi Mediteran! donosi nekoliko noviteta te se, između ostalog, širi na nekoliko lokacija i to ne samo u okviru grada Šibenika već diljem županije.

 

Spomenuti festival, kazao je gradonačelnik Željko Burić, polako postaje jedna od gradskih prepoznatljivosti i dio tradicije na koju se naslanjaju novi obrazovni programi iz kuhinje uprave Grada Šibenika.

 

- Nadamo se da ćemo pokrenuti projekt formiranja tzv. centra kompetencija nasuprot Vrnaže gdje bi se upravo razvijali, školovali ljudi koji će biti gastronomski prepoznatljivi, master chefovi, odnosno sommelieri. Bit će to školovanje mnogih profesionalaca na jednom daleko većem nivou – najavio je gradonačelnik planove o budućem razvoju gastronomije i sommelierstva u Krešimirovom gradu.

 

Festival će se održavati od 26. do 29. svibnja, a uz Šibenik kao grad domaćin, program će ugostiti i otoci Murter, Prvić te ponovno Nacionalni park Krka, ali u nešto širem obimu sudjelovanja u festivalskom programu.

 

 

- Nacionalni park Krka po svojoj vokaciji, prostoru i načinu ne može se izdvojiti u gastronomiji kao općenito ovaj kraj. Naime, jedna od naših glavnih misija, ciljeva je suradnja, razvoj, poticanje razvoja lokalne zajednice, uključivanje i povezivanje s njom, a jedna od najvažnijih poruka tog povezivanja je hrana, prirodni proizvodi tog područja, te tradicionalni način prehrane - istaknuo je direktor Javne ustanove Nacionalni park Krka, Krešimir Šakić, dodajući da je ovo drugi korak u zajedničkoj suradnji JU NP Krka i Festivala no ne i posljednji. 

 

Svakako, istaknuo je, dobra je ovo prilika za lokalnu zajednicu koja gravitira nacionalnim parku, a koja ima što ponuditi kada je u pitanju gastroonomija što se pokazalo na primjeru programa koje samostalno tijekom godine organizira JU NP Krka, poput Krkinog Zelenog stola.

 

 - Ovo im je prilika da se možda susretnu, povežu i razmijene iskustva s ljudima iz drugih krajeva svijeta koji imaju znanja, iskustva i da na neki način razmijene ono što posjeduju - kazao je Šakić, uvjeren da bi na taj način profitirale obje strane uključene u razmjenu. 

 

Jedna od zanimljivosti programa festivala Okusi Mediteran svakako je upravo spomenuto prenošenje znanja pa će ovogodišnje izdanje festivala biti edukativnog karaktera s obzirom na broj organiziranih radionica namijenjenih svim godištima. 

 

- Dolazi nam velika grupa chefova što je dokaz da je festival prošle godine bio dobar i da su se francuski chefovi odlučili vratiti u  Šibeniku sa svojim kolegama. Dovode ekipu iz Marseillea. Suradnja se razvija i nastavlja sa željom da se edukacija prenese na mlađe generacije. Imamo taj edukativni dio u sklopu kojeg će se održati master class za naše chefove na Baroneu - kazala je direktorica festivala, Ingrid Badurina Danielsson. 

 

O kojim je točno edukacijama riječ, kakav je program pripremljen za ovu godinu te gdje će se sve moći uživati u okusima Mediterana provjerite klikom na poveznicu koja kaže - GASTRONOMIJA.

 

Dodajmo i to da je ostalo prazno mjesto na Mediteranskoj tržnici koja će se održati na Trgu Pavla Šubića ispred tzv. zgrade Općine, a traže se pršutari, sirari ili proizvođači maslinovog ulja. 

Iz kategorije: Kultura