Datum objave: 03. Kolovoz 2016

FOTO: Fotografije koje donose prikaz posljedica požara koje djeluju zastrašujuće

Šibenik News
Šibenik News

U studiju Galerije sv. Krševana, ex. Galeriji Matija u Šibeniku,  2. kolovoza, otvorena je izložba fotografija „Crna šuma“ kojom je nastavljena putujuća turneja izložbe nastale u suradnji  poznatog fotografa Damira Hoyke i Hrvatske vatrogasne zajednice.

 

O projektu i samoj svrsi izložbe u ime organizatora govorili su Vedran Runjić i Nina Francetić naglasivši kako je glavna bit izložbe osvjestiti promatrača kako odgovornost leži u svakome podsjetivši da najveći broj požara izbije upravo kao posljedica čovjekove nepažnje.

 

- Fotografije koje donose prikaz posljedica požara na okoliš djeluju pomalo zastrašujuće, ali ujedno i zadivljuju svojom umjetničkom notom - rekla je na otvaranju ravnateljica Galerije, Antonija Modrušan.

 

O tome koliki je iskorak napravljen ovom izložbom, naglasila je i Sanja Slavica Matešić iz Odjela za zaštitu prirode i komunalne poslove u Šibensko-kninskoj županiji.

 

- Uz uobičajene promidžbene aktivnosti koje uključuju tisak materijala za najmlađe, poput Bojanke za djecu, ovom je izložbom napravljen projekt koji je dostupan većem broju ljudi - kazala jr Slavica Matešić.

 

Dodala je i kako je Šibensko-kninska županija upravo u procesu nabave nadzornih kamera i GPS uređaja za vatrogasna vozila preko projekta HOLISTIC čime će se utjecati na smanjenje broja požara te će biti puno lakše moguće pronaći one koji požare potpaljuju namjerno.


Na otvaranju se okupljenima obratio i Božidar Baus rekavši kako je ova izložba dobar poticaj i Šibensko-kninskoj županiji da od fotografija s intervencija šibenskih vatrogasaca naprave izložbu po školama i vrtićima kako bi se svjesnost o požarnoj ugrozi razvila od najmlađih dana.


Uz građane i članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva Šibenik, otvaranju su prisustvovali i Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik te Željko Čoga, tajnik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.
Izložbu je moguće pogledati do 20 kolovoza u Galeriji Matija, Petra Nakića b.b.
 

Iz kategorije: Kultura