Datum objave: 28. Rujan 2016

FOTO: Toplo vrijeme s kraja rujna popratilo snimanje milenijske fotografije na šibenskoj Poljani

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Djeca iz brojnih šibenskih dječjih vrtića i škola sudjelovali su u snimanju milenijske fotografije u obliku šibenske kape koja se snimala danas na Poljani u Šibeniku. Bilo je to u povodu obilježavanja 950. obljetnice prvog pisanog spomena Krešimirovog grada iz čega stoji Grad Šibenik, odnosno Organizacijski odbor 950. obljetnice u kojoj su značajnu ulogu imale i članice udruge Šuštine. 

 

Upravo su šibenske Šuštine djecu podučavale šibensko kolo koje su zajedno izveli odmah nakon snimanja milenijske fotografije čime su pod reflektore doveli značajni dio kulturne baštine - kolo i kapu.

 

- Šibenik ima mnogo toga za pokazati. Njegova kulturna baština je velika, ali ovo je dan nematerijalne kulturne baštine. To je šibenska kapa i šibensko kolo. Po šibenskoj kapi svi nas prepoznaju. Bilo je lijepo vidjeti ovih dana kad je naš novi biskup, mons. Tomislav Rogić tu kapu darovao papi Franji i onog trenutka kad je papa uzeo kapu u ruke mi svi znamo da je to Šibenik. A šibensko kolo želimo vratiti u život jer kao da je nestalo. I beskrajno sam zahvalan Šuštinama jer kad nešto naučite djecu, to je najbolje jamstvo da će to zaživjet i nastaviti se u našem gradu - pojasnio je Ivica Poljičak, predsjednik Organizacijskog odbora 950. obljetnice. 

 

Snimanje milenijske fotografije na Poljani krenulo je s oko 800 sudionika, no jako sunce, odnosno visoka temperatura koja je mnoge iznenadila, polako je utjecala na 'osipanje' sudionika koji nisu uspjeli dočekati da Strikoman posloži svu djecu, učiteljice, učitelje, i ostale sudionike unutar iscrtane linije šibenske kape kako bi se milenijska fotografija u formi prepoznatljive šibenske kape s jasno naznačenim brojem 950 konačno i - fotografirala. 

 

Iz kategorije: Kultura