Datum objave: 18. Listopad 2016

Helena Jakoliš, žena koja je izgurala celijakliju: Moguće je od ničega napraviti svašta i uživati u životu

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Sedam godina Šibenčanka Helena Jakoliš borila se u nizom različitih bolesti dok konačno nije otkrila da je njihov uzročnik – celijaklija. Tri godine, pak, nastajala je Helenina knjiga 'Zdravo i slasno bez glutena' u kojoj je sažeta dugogodišnja borba mlade djevojke da ponovno živi zdravim životom, diše punim plućima.

 

 

Helena se uspjela othrvati negativnom usprkos teškoćama i boli o čemu svjedoči knjiga koju je sinoć uz pomoć suizdavačice, poznate šibenske nutricionistiknje, Anite Šupe, predstavila domaćoj publici u dvorani Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić'.

 

 

Bila je to jedna od onih emotivnih promocija knjiga jer 'Zdravo i slasno bez glutena' nije samo još jedna u nizu knjiga recepata koja promovira zdrav život. Ona je puno više od toga i svatko tko ju je držao u rukama ne zna što ga je više dirnulo – uvodna riječ u kojoj Helena zahvaljuje ženi svog života, majci, priča i recepti između ili vijest koja je obilježila zatvaranje jednog životnog poglavlja, ne samo knjige.

 

 

- Na samom završetku knjige, došla je najljepša vijest da mi se dobroćudni tumor na hipofizi povukao Za mene nema ljepše vijesti bez obzira na sve – priznala je autorica jedinstvene kuharice.

 


Helena je na ideju o pisanju knjige na čijim bi stranicama s drugima koji vode slične borbe podijelila svoju priču, svoje recepte koji su joj pomogli da vodi normalan život mlade djevojke daleko od liječničkih kuta i bolničkih kreveta, nakon televizijskog gostovanja.

 

 

- Nakon toga dobila sam puno poruka iz Bosne i Srbije gdje je svijest o celijakliji još gora nego kod nas. Mame su mi slale poruke kako njihova djeca plaću i kako su tužna kad im nešto naprave jer to nije ono na što su oni naviknuli. To me dirnulo i tada sam krenula s pisanjem knjige, dijeliti svoje recepte. Prvo sam otvorila blog Zdravo i slasno koji je privukao veliki broj čitatelja i nakon toga sam otvorila grupu na Facebooku Bezglutenski recepti – prisjetila se početaka.

 

Helenini recepti od koristi su ne samo osobama koje boluju od celijaklije već niza drugih bolesti pa i alergija na neke namirnice koje koristimo u svakodnevnom životu poput jaja, brašna ili mlijeka.

 

 


- Helena je sama osmislila recepte bez brašna, jaja i mlijeka. Izgledalo je nemoguće prije tri godine, ali sad vidimo da je moguće napraviti svašta bez svačega, a opet da to bude nešto što je bogato onim što hrani naš organizam. Uz velika ograničenja može se napraviti sve, ako se koriste prave, izvorne namirnice i to je upravo ono što je Helena napravila. Tražila je namirnice koje joj neće smetati, koje može konzumirati, koje u sebi sadrže vitamine, minerale, dobre masnoće, proteine – sumirala je Anita Šupe, nutricionistica u čijoj je nakladi izašla knjiga 'Zdravo i slasno bez glutena'.

 

Osim što zdravih, a slasnih recepata, Helena je radost pronašla i u fotografiji koje su svoje mjesto pronašle i u knjizi, a fotografija joj uz podršku brojnih pratitelja na društvenim mrežama omogućava da zaboravi na bol koja je i danas prati.

 


Helena Jakoliš dokaz je da svatko od nas može živjet kvaliteto čak i onda kad se čini da je nemoguće, a to je dokazala konkretnim primjerom.
 

Iz kategorije: Kultura