Datum objave: 05. Prosinac 2016

Dvanaest slatkih mjeseci za 2017. godinu po ukusu starih Šibenčana, pripremila Udruga Hrvatska žena

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Udruga Hrvatska žena zaslužna je za najslađi oblik obilježavanja 950. obljetnice prvog pisanog spomena grada Šibenika. Nakon što su u rujnu ove godine prezentirale tridesetak slastica spravljenih prema starim šibenskim receptima, članice Udruge u atriju Muzeja grada Šibenika ovog ponedjeljka predstavile su kalendar za 2017. godinu na kojem se našlo dvanaest recepata autohtonih šibenskih delikatesa koje su od zaborava sačuvale baštinice iz obitelji poput Zorić, Ostojić, Picula, Krnčević...

 

Dvanaest recepata za dvanaest mjeseci čije fotografija potpisuje Željko Krnčević. Osim nasljednica recepata koje su dobile od svojih majki, baki na predstavljanju kalendara bio je i dogradonačelnik Šibenika, Nikica Peneđer.

 

 

- Ono što nas sve veseli je da ste sve to prenijeli na ovaj jedan lijepi kalendar, ali to nije samo slika, tu je i recept. I ono što sigurno znam da gdje god da ovaj kalendar dođe, da će šibenske domaćice biti u iskušenju napraviti jedan kolač. Znam da moja žena sto posto hoće – uvjeren je Penđer, dodajući:

 

- Ovo je lijep način da njegujemo šibensku baštinu, običaje. Hvala vam svima, drage žene, koje ste sudjelovale u izradi, na nama je sad da kalendar uđe u što veći broj domova – poručio je dogradonačelnik.

 

 

Razloga za ponos ima Zdravka Najev, predsjednica Udruge Hrvatska žena, čije su članice još tijekom Domovinskog rata razmišljale o sabiranju recepata autentične slatke kuhinje starih Šibenčanki.

 

- Još u poratnom vremenu razmišljale smo treba li vratiti natrag našu staru kuhinju jer smo se bojale što će se dogoditi ako u ratu nestane struje. Pokvarit će se meso, jaja, mlijeko. Počele smo se pitati što su jeli naši stari i krenule smo u traženje starih recepata – prisjetila se Najev, priznajući da su vrlo brzo nakon toga prikupljeni recepti ostali čekati pogodnije vrijeme zatvoreni u ladicama.

 

 

- Nema riječi kako bih se zahvalila svim tim ljudima. Vidite, to su sve stare šibenske obitelji i sigurno svi rade kolače, ali za većinu oni su nepoznanica. Kad sam radila ćukter, moja djeca nisu znala što je to. Kad sam radila favete pitali su me što se gnjavim njima kad ih ima u Bobisa. Šibenčani favete pamte po Svim svetima kad su im momci darivali u škartocima – ispričala je Najev.

 

 

Kalendar s receptima svakako će utjecati na očuvanje tradicijskih jela, barem onog slatkog dijela objeda starih Šibenčana, a u čuvanju uspomena  na minulo vrijeme sudjeluje i kustosica, etnologinja, Marija Krnčević Rak koja potpisuje popratni tekst na kalendaru, a koji pripada svakom slatkišu.

 

 

- Kako nam je sutra sveti Nikola, spomenit ću da su se nekoć u Šibeniku darivala samo djeca u bogatim, gospodskim familijama, obiteljima mornara, pomoraca, dok se u više težačkim obiteljima djecu darivalo za svetu Lucu. Ostavljale bi se čarape na prozoru, krevetu i ujutro bi našli jabuku, bombon ili kolač i njih bi to isto veselilo. Znali su govoriti 'santa Lucia, mamma mia, porta i bomboni ala calcia mia' – podijelila je jednu od slika iz minulih vremena starog Krešimirovog grada, Krnčević Rak.

 

 

Kalendar o kojemu je novi državni tajnik u Ministarstvu kulture, Ivica Poljičak, kazao 'svakomu komu srce barem malo kuca za Šibenik, bit će drago', moći će se kupiti u utorak, 6. prosinca, ispred crkve svetog Nikole u Šibeniku. Sav prikupljeni iznos bit će doniran malom Mati Braliću.

 


 

Iz kategorije: Kultura