Datum objave: 14. Ožujak 2017

DAŠ poziva na tribinu koja tematizira problematiku zaštite arhitekture modernizma

Šibenik News
Šibenik News

Druga u seriji tribina o zaštiti arhitekture modernizma održat će se u u srijedu, 15. ožujka, s početkom u 18:30 sati u Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' u Šibeniku.


Gosti su dr.sc. Sandi Bulimbašić (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Split), Tomislav Petrinec (Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Sektor za konzervatorske odjele i inspekciju) i Živana Stošić (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Šibenik).
Moderatori: Lidija Butković Mićin i Saša Šimpraga


U nastavku tribina koje problematiziraju pitanja aktualnih odnosa prema nasljeđu arhitekture modernizma iz razdoblja druge polovice 20. stoljeća govorit će se o formalnim aspektima zaštite, dosadašnjim iskustvima i problemima koji se u praksi Konzervatorskih odjela i Ministarstva kulture javljaju te općenito o otvorenim proceduralnim pitanjima.


Posebni naglasak tribine bit će na slučaju kuće Matulja u Brodarici kod Šibenika, djelu arhitekata Ante i Vlaste Vulin iz 1962. godine koja je srušena krajem 2016. godine. Kuća je imala status preventivno zaštićenog kulturnog dobra RH, a rušenje je izvedeno u pravnom vakuumu između privremene i trajne zaštite.


Kako bi se spriječila daljnja devastacija novijeg kulturnog nasljeđa, potrebno je kritički sagledati postojeće kriterije i metodologiju pravne zaštite kulturnih dobara, ali i potaknuti sustavniju i pravodobniju valorizaciju te afirmaciju kod šire kulturne i druge javnosti ovog izrazito produktivnog perioda za hrvatsku arhitekturu.


Tribina se organizira u suradnji projekta Motel Trogir i Društva arhitekata Šibenik.


Motel Trogir je projekt udruge za suvremene umjetničke prakse- Slobodne veze. Projekt Motel Trogir u 2017. godini podržavaju Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura nova.
 

Iz kategorije: Kultura