Datum objave: 30. Lipanj 2017

Šibenska večer na tvrđavi svetog Mihovila:Šibenska glazba i gosti pjevali pjesme Dušana Šarca

Diana Ferić
Diana Ferić

Baš kako se i očekivalo, koncert Šibenske narodne glazbe i njihovih gostiju, posvećen maestru Dušanu Šarcu, koji su održali večeras na tvrđavi svetog Mihovila, bio je prava šibenska emotivna večer, večer šibenske pisme u kojoj su uživali brojni Šibenčani, iako je, ruku na srce, publika mogla biti i malo življa i raspjevanija. Koncert pod nazivom "Šibenik je to"  održan je u čast Dušana Šarca, jednog od najvećih skladatelja popularne glazbe koji slavi 75. godina života i 50 godina rada.

Inače, već je tradicija da Šibenska narodna glazba u lipnju održi  koncert s posebnom temom. Do sada je to bilo  "Glazba pjeva Arsena", filmska glazba i slično. Prvi put su nastupili na tvrđavi svetog Mihovila, jednoj od najljepših pozornica na Jadranu.

 

Večerašnji koncert počeo je taktovima Šibenske balade, a završilo izvedbom Šibenske balade u kojoj su sudjelovali svi koji su večeras nastupili na koncertu, jer riječ je o pjesmi koju za koju je Šarac napisao glazbu, a odnedavno je to i šibenske himna.

 

Uz Šibensku narodnu glazbu kojom je dirigirao maestro Tonći Ćićerić pjesme Dušana Šarca , prema njegovom izboru, izveli su Krešimir Batinica, Marko Škugor, Helena Bastić, Ivo Pattiera koji je, u svom stilu ponio publiku te Đani Stipaničev te klape Sebenico, More, Šufit i čuvena klapa Jadrija koja je prvi put zajedno zapjevala nakon osam godina.

 

Čestitajući Dušanu Šarcu i zaželjevši mu da napravi još puno dobrih pjesama Đani Stipaničev je posebno pohvalio Šibensku narodnu glazbu i maestra Tonća Ćićerića koji ju je tako dobro pripremi za izvođenje složenih Šarčevih aranžmana.

 

Na kraju je na binu pozvan i slavljenik , koji je, škrt na riječima kao i uvijek kazao:
Nisam neki govornik, a i malo sam zbunjen. Darko Gulin je glavni inicijator ovog koncerta kojeg bez njega ne bi bilo i zato mu hvala. Ovo je dio mog opusa koji sam ja izabrao za šibenski glazbu i ove divne izvođače. Neki nisu došli jer nisu mogli ili htjeli doći , a neki nisu došli jer ih ja nisam pozvao. Drago mi je zbog klape Jadrija jer oni su posebni, oni su točno onakvi kakva klapa mora biti“.

 

Vojmir Roša uručio je maestru Šarcu zahvalnicu u ime Hrvatske Glazbene unije, podružnice Šibenika i Splita priznavši kako ga je Šarac uvijek fascinirao svojim mirnoćom, ali i bogatstvom opusa.

 

Iz kategorije: Kultura