Datum objave: 12. Rujan 2017

FOTO Završio 10. Outlook festival: u Hrvatskoj zaista postoji neki ljepši i bolji svijet

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Da u Hrvatskoj zaista postoji neki drugi, ljepši i bolji svijet od ovoga u kojem živimo i ove godine je pokazao i dokazao Outlook festival u Puli koji je jučer ujutro zatvorio svoja vrata i završio jedno poglavlje od deset godina uspješne organizacije.

Na slavljeničkom line upu našli su se renomirani glazbenici, vrsni predstavnici hip-hopa, duba, reggaea, junglea, drum and bassa, dubstepa i srodnih žanrova te dugogodišnji prijatelji festivala, a u njihovoj glazbi i popratnim programima uživalo je više od 12 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta. Tom brojkom Outlook je i ove godine potvrdio epitet najvećeg svjetskog festivala bass glazbe i soundsystem kulture.

Od 7. do 10. rujna na glavnoj pozornici The Clearingu izmjenjivali su se jaki predstavnici drum'n'bassa Goldie i Friction, hip hop i grime moćnici Foreign Beggars, Giggs, Nines, Bugzy Malone, Wu-Tangovac Ghostface Killah te mlada nada u usponu Loyle Carner. Dozu reggae zvuka isporučili su legende Horace Andy i Congo Natty, dok je reggae kraljica Dawn Penn nastupila u posebnom settingu The Beach pozornice tik uz more. U dnevnim varijantama tamo su dominirali i Roots Manuva, Princess Nokia, Jorja Smith, IAMDBB, DJ Marky i mnogi drugi. Među više od 300 izvođača koji su uveličali ovu obljetnicu našli su se dub i dubstep heroji Dub Phizix & Strategy, Mala, Egoless, Loefah, mračni dub noise čarobnjak The Bug, drum’n’bass iskusni igrači Mefjus, Icicle i Ivy Lab, dance i jungle inovator Shy FX, grime majstor P Money, sjajni plesni selektori Zed Bias i David Rodigan te ostala ključna imena bass glazbe s naglaskom na londonsku underground scenu.

I ove godine, Outlook je ugostio mnoštvo moćnih svjetskih sound systema koji su se na dojmljivo dizajniranim pozornicama “nadmetali” svojim performansama. Pozornica Arija na jednu je večer doživjela Seasplash takeover ugostivši isključivo domaće i regionalne izvođače čiji su se nastupi orili iz jakog razglasa - Seasplash Soundsystema. Domaća rap ikona Edo Maajka po prvi je put nastupio na Outlooku, tik pred izdavanje sedmog studijskog albuma. DJ-evi Sapleo i 207 rasplesali su prisutne baš kao i drum'n'bass ratnici Filip Motovunski i Rahmanee, dok su intrigantne suradnje Kali Fat Dub i DubDiggerz jakim bassevima zatresli zidine tvrđave baš kao i genijalni live bend Bamwise.

Na Outlook festival ove godine pristiglo je 12 500 posjetitelja iz svih krajeva svijeta. Ponovno prednjače Britanci kojih je bilo 68%, dok je iz srednjoistočne Europe pristiglo je 11% ljudi, među kojima najviše Hrvata. Ostatak posjetitelja čine Nijemci, Austrijanci, Francuzi, Amerikanci, Australci, Francuzi, Belgijanci, Novozelanđani, Nizozemci i drugi. U kampu Brioni je odsjelo oko pet tisuća ljudi, dok je ostatak ugostilo lokalno stanovništvo.

Kako izgleda čarobna lokacija tvrđave Punta Christo gdje se četiri dana uživalo bez prestanka pogledajte u fotogaleriji u nastavku.

Foto: Outlook festival 

Iz kategorije: Kultura
Označeno u: