Datum objave: 13. Listopad 2017

Izložba u Muzeju Grada Šibenika o humanističkim vrijednostima rada

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba zanimljivog i intrigantnog naziva „Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti – poučna izložba“ autorice Kristine Leko i suradnika otvorena je sinoć u Muzeju gada Šibenika.

 

Riječ je o osam dokumentarnih cjelina u kojima je Leko prikazala život i rad, odnos prema radu i slične teme u osam različitih područja pasivnih krajeva te kako ljudi opstaju u takvim teškim uvjetima . U Šibeniku su prikazane dvije takve dokumentarne „priče“, a prezentirane su kroz video materijal i intervjue s glavnim protagonistima koji tumače svoj radni angažman u svojim sredinama. To su Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PZSP-a Šibensko-kninske županije koji rade i obrađuju maslinik u Tišnjanskoj Dubravi. Upravo su završili berbu i prerađuju ulje. Ne prodaju ga, a rad u masliniku im je najefikasnija terapija. Da je rad najbolja terapija, kako je istaknuo predsjednik Udruge Smrčeg dokazuje to što u Šibensko – kninskoj županiji nema samoubojstava branitelja.

Drugi primjer je obitelj Zvone i Nevenke Marin iz Trbounja, koji su danas poznati pršutari. Supruga izrađuje suvenire na osnovu tradicionalne baštine šibenskog kraja. Svojim znanjem i kreativnošću održali su se, i oni i obitelj, u ovo vrijeme sveopćeg propadanja i uništavanja materijalne osnove rada i rada kao vrijednosti. Oba primjera pokazuju da rad kao takav nosi humanističku vrijednost prije svega te da je održavanje kvalitetnog života itekako moguće. Na prvom mjestu ne moraju biti samo zarada i umnožavanje novca. Sudionici pričaju svoje priče upućene najprije mladima. Zato je cijeli projekt i inače popraćen „radionicama“ za mlade, svojevrsnim „parlaonicama“ koje će se održavati i u šibenskom muzeju.

 

Pod vodstvom suradnice na projektu Veronike Šindilj, mlade umjetnice iz Drniša, mladi će analizirati dokumentarni materijal izložbe i diskutirati o društvu, vrijednostima društva, te razmatrati i kreirati moguće promjene okoline u kojoj žive.

Iz kategorije: Kultura