Datum objave: 12. Lipanj 2018

Arheološki radovi na tvrđavi svetog Mihovila:Istražen novootkriveni obrambeni položaj

Diana Ferić
Diana Ferić

Radovi, koji su trajali od prosinca 2017. do lipnja 2018., doveli su do brojnih novih spoznaja. Na prostoru zapadnog podzida u blizini dvostrukih bedema istražen je novootkriveni obrambeni položaj, koji je nadzirao morsko predgrađe grada (Dolac). Na njemu je otkriveno nekoliko puškarnica i mogućih otvora za topove malog kalibra. Rijetki pronađeni pokretni nalazi potječu kasnog srednjeg ili ranog novog vijeka.

 

Na sjeveroistočnom području tvrđave se od 2014. godine postepeno obnavlja falsabraga (tal. „lažni zid“). Prije potpune rekonstrukcije zida bilo je potrebno istražiti smjer kretanja i spoj s kulom Madonna (danas dio groblja). Zbog toga je, u suradnji s gradskim poduzećem Čempresi d.o.o., te uz arheološki nadzor, saniran zemljani nasip koji je nastao kroz dugi niz desetljeća, bacanjem zemlje i drugog materijala s groblja sv. Ane. Nakon toga se moglo nastaviti s arheološkim istraživanjima, te su spuštanjem razine zemlje otkrivena vrata koja su povezivala prostor falsabrage s unutrašnjošću kule Madonna.

Na sjevernom zidu tvrđave sv. Mihovila otkopan je i očišćen manji otvor nejasne funkcije, za kojeg se čini da vodi u unutrašnjost bedema.

 

„Važno je naglasiti da će se istraživanje svih navedenih područja, kao i nekih drugih dijelova tvrđave koji nisu obnovljeni u projektu revitalizacije, nastaviti prema našem planu u sljedećim godinama. Ovo su prva arheološka istraživanja koje Tvrđava kulture provodi, te će – kao i svaka sljedeća – biti detaljno dokumentirana i za javnost objavljena kako u znanstvenim publikacijama, tako i putem naših kanala“ – izjavio je Josip Pavić iz Odjela za kulturno povijesnu baštinu Tvrđave kulture Šibenik.


 

Iz kategorije: Kultura