Datum objave: 26. Rujan 2018

Najavljujemo:Sutra premijera HTV-ovog dokumentarnog filma „Šibenski trubaduri“

Diana Ferić
Diana Ferić

„Šibenski trubaduri“, dokumentarni film Hrvatske televizije premijerno će se početi prikazivati na prvom programu HTV-a danas u 11,10 sati.

Danas će biti emitiran prvi dio glazbeno dokumentarnog serijala o jedinstvenim šibenskim trubadurima, a drugi dio će biti premijerno prikazan 4. listopada u istom terminu.
Film „Šibenski trubaduri“ drugi je dokumentarni film iz serijala „Priče s končom – iz borše Stanka Ferića“. Prvi film, „Šibenska luganiga“ prikazan je prošle godine uoči Božića. Nakon „Šibenkih trubadura“ slijedi treći od osam planiranih šibenskih priča s končom, a bit će to „8000 godina tradicije janjetine pečene na ražnju u šibenskom kraju“.

Filma „Šibenski trubaduri“ govori o glazbenom i pjesničkom i fenomenu šibenskih trubadura, ljudi koji svoje emocije - zaljubljenost, čežnju, zadivljenost pa i tugu izražavaju kroz vlastite stihove koje sami uglazbljuju i izvode. Njihove pjesme svi vole i znaju iako žive izvan estradne industrije i nemaju nikakav publicitet. Ta neobična pojava trubadura i trubadurstva u Šibeniku uočena je tijekom Referenduma o najljepšoj šibenskoj pismi svih vremena kojeg je tijekom 2015. i 2016. godine provodio časopis „Volim Šibenik“.

Na postojanje trubadura, samozatajnih pjesnika koji sami uglazbljuju i izvode vlastite stihove posvećene voljenom gradu, zavičaju i ljubavi prema svim ženama, ukazali su Šibenčani koji su izašli na referendum o najljepšoj šibenskoj pismi svih vremena. Oni su uz divove glazbe za srce i dušu Arsena Dedića, Mišu Kovača, Vicu Vukova ili Ivu Pattieru, počeli isticati šibenske, vodičke, zablaćke, murterske, zlarinske i krapanjske trubadure.

U filmu „Šibenski trubaduri“ sudjeluju Vlađa Nalis, Boris Erceg, Mate Skračić, Svetin Milutin Mačak, Vedranko Šikić Balara, Josip Bašić, Joso Gracin, Zoran Košuljandić, Građanin Josip - Josip Vlahov, Zvonko Varošanec, Krešimir Šakić, Kristijan Kike Goja, Igor Lokas, Marinko Miše i Tony Dadić, a sniman je na Krapnju i Martinskoj u Šibeniku, Vodicama, na otocima Murteru, Zlarinu i Kaknu te u kanalu sv. Ante i još nekim zanimljivim lokacijama.

Redatelj filma „Šibenski trubaduri“ je Ivo Kuzmanić, urednik Aleksej Pavlovsky, izvršni producent Stjepan Erić, direktor fotografije je Dušan Vugrinec, organizator Filip Marešić, asistentica redatelja Žaklina Komljen, rasvjeta Ljudevit Fistrić, majstor tona Mladen Šiklić, a montažerka Davorka Feller.
 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3