Datum objave: 11. Srpanj 2019

Michael Kiwanuka sinoć na prepunoj tvrđavi svetog Mihovila rastjerao oblake i oduševio publiku

Diana Ferić
Diana Ferić

Rijetko se dogodilo do sada da na koncertu na tvrđavi svetog Mihovila bude u publici najmanje Šibenčana, kao što je to bio slučaj sinoć kada je nastupila britanska soul senzacija Michaela Kiwanuke "Najljepša pozornica na Jadranu" konačno je ove godine ponudila program koji je privukao turiste. A i "pola Zagreba". Detourovci, diskografi, promotori, menadžeri, radijski producenti i publika koja se svako jutro zahvali nebesima na Yammat FM-u. Zapravo, koncert je bio rasprodan", napisao je glazbeni kritičar Marko Podrug na ŠibenikIn-u.

 

Kiwanuka je na scenu postavio klasičnu rock postavu, s dvije prateće pjevačice koje su aranžmanski programirano dozirane, budući da bi ga, barem ona desna, vokalno otpuhala s pozornice da joj se dade više prostora. Zna se, ipak, tko mora biti u središtu pažnje. Unatoč tome, Kiwanukina koncertna priča nije nimalo egotriperska. Scenska izvedba benda mogla je vrlo lako otići u generički nabrijani soul, koji bi rasplesao cijelu tvrđavu i napunio uši, ali to očito nije smjer koji je Michael Kiwanuka zamislio. Bend je prilično pripitomljen, fokusiran na detalje, nudi puno u malim porcijama, a rezultat svega je kulerski soul-rock, feelgood atmosfera i koncert koji pruža kratkoročni i vjerodostojan užitak, no daleko je od toga da će biti upamćen kao "nezaboravni spektakl". To Kiwanuki nije bilo ni na kraj pameti, piše on.

 

Čini se da je s uzbuđenjem publike rasla i temperatura na tvrđavi, sve do trenutka kada je na pozornicu stupila zvijezda večeri. Kiwanuka je koncert otvorio s One More Night, i zaista, od prvog takta je bila vidljiva težnja publike za ostvarenjem naslova pjesme.
Lagani zvuk soula i bluesa pozivao je publiku pred pozornicu, a preokret je izazvala Black Man In The White World, kada su ritam držale ruke, a bokovi se njihali. U manirima britanskog džentlemena Kiwanuka je publiku pozdravio, te izjavio da je ova pozornica jedna od najljepših na kojima je svirao. Osim starijih pjesama na repertoaru se našao i aktualni hit Money, u kojem je do izražaja došlo vrhunsko muziciranje šesteročlanog benda, dok je posebno emotivna bila izvedba pjesme Rest, u kojoj je Kiwanukin očaravajući glas pratio samo basist.

 

Publika je oduševljeno pratila svaki takt, sve do vrhunca večeri – bisa i izvedbe popularne Cold Little Heart, koja je Kiwanuku lansirala u zvijezde. Za sam kraj ostavio je Love & Hate, i neutaživu želju za još kojom minutom, ili bar sekundom njegove glazbe.

 

Za utjehu svima koji su ovaj koncert propustili, sa šibenskom se publikom oprostio s riječima da će se zasigurno vratiti.
Publiku na Tvrđavi sv. Mihovila na početku sinoćnje prohladne večeri ugrijala je mlada zagrebačka kantautorica Nina Bajsić, dobro poznato ime na hrvatskoj nezavisnoj glazbenoj sceni, koja s Kiwanukom dijeli ljubav prema retro zvuku šezdesetih. Za nastavak odlične plesne atmosfere koja se prebacila pod tribine tvrđave bio je zadužen jedan od veterana hrvatske DJ scene, glazbeni selektor Tomo Ricov, priopćili su iu Tvrđave kulture.

 

Michael Kiwanuka prva je u nizu inozemnih zvijezda koje će ovog ljeta nastupiti na pozornici najstarije šibenske tvrđave, u koncertnoj sezoni „Više od glazbe“! Intimna atmosfera večeri koja je prerasla u glazbeni spektakl može stati rame uz rame Kiwanukinim ovoljetnim nastupima na velikim svjetskim festivalima, dok je pozornica Tvrđave sv. Mihovila još jednom pokazala da je s razlogom jedna od najprestižnijih na Jadranu.
 

Iz kategorije: Kultura