Datum objave: 07. Prosinac 2019

POVIJESNA IZLOŽBA: Šibenik prvi put predstavljen i kao grad rock and rolla, a fotografije su mnoge vratile u mladost

Diana Ferić
Diana Ferić
Veliko zanimanje Šibenčana izazvala je izložba "Kako je počeo rock and roll u Šibeniku", autora Stanka Ferića koja je otvorena danas u Gradskoj knjižnici. Organizirala ju je Udruga Volim Šibenik uz potporu Grada Šibenika i šibenskih rockera, u prvom redu grupe Pauci jer je i organizirana u vrijeme kada oni slave 50. godišnjicu osnivanja. 
 
 
 
"Ovo je samo mali dio onoga što smo prikupili iz te rock baštine Šibenika koja do sada baš nije bila prepoznata. Izložba nimalo slučajno počinje .....Izložbu otvara kvadriptih portreta književnika Ive Brešana, publicista i kroničara Ive Livakovića, bubnjara Nikice Šprljana i novinara Joška Čelara, zato što se njih četvoricu može smatrati začetnicima rock  kulture u Šibeniku. Sigurno se pitate koje veze oni imaju  s ovom pričom. U početku se u Šibeniku nije govorilo o rock and rollu nego o twistu, twistizaciji, a upravo Livaković i Brešan vodili su početkom šezdesetih godina veliku intelektualnu polemiku o novoj glazbi i novoj kulturi koja dolazi. Krivac za tu polemiku, najveću intelektualnu polemiku u novijoj povijesti Šibenika,  bio je tada malodobni bubnjar Nikica Šprljan, a Joško Čelar se ukazuje kao prvi kroničar i glazbeni kritičar šibenskog rock and rolla"; kazao je autor izložbe Stanko Ferić. 
 
 
 
No, sasvim očekivano, pokazalo se da je nemoguće ispričati priču o slavnim Miovcima, najboljem, najslavnijem i najvažnijem šibenskom doprinosu nacionalnoj rock kulturi, bez opsežnih „arheoloških“ iskapanja na tako važnom rokerskom lokalitetu kakav je Šibenik. 
Nalazi su bili senzacionalni. Pronađeno je toliko blaga iz rokerske povijesti Šibenika kada će trebati redefinirati njegov status grada pjesme i vrsnih pjevača, koji je do sada počivao isključivo na njegovim slavnim klapama, zborovima i vrhunskim opernim i estradnim pjevačima. 
Nakon filma o bendu Polaris, a prije filma o Miovcima, koji je trenutno u fazi montaže, jedan od konkretnih rezultata istraživanja rock  baštine Šibenika ova je izložba, koja pokriva razdoblje od nastanka prvih rock-bendova do kraja sedamdesetih godina 20. stoljeća. 
Ona nije zamišljena kao definitivna kronologija toga razdoblja povijesti šibenske rock kulture, nego kao prvi uvid u šibensku rock baštinu od 1962. do, okvirno, 1975. godine, koja je do sada bila čuvana uglavnom u kolektivnoj memoriji Šibenčana i imala status nostalgičnih osobnih uspomena.  
 
 
 
Izložba je organizirana i u povodu 50. rođendana rock skupine Pauci, a Vojimir Roša, član te grupe danas je ispričao zanimljive detalje o tomu kako su počeli nastupati. 
 
" U početku nismo imali nikakvu opremu. Kada se slavila 60. obljetnica šibenske gimnazije  vodstvo te škole je  shvatilo da u školi postoje neki klinci koji  sviraju i predloženo de ja mi nastupimo na toj proslavi.  Donedavno predsjednik Županijskog suda u Šibeniku Sanibor Vuletin tada je svirao s  bendom Aquarius u Solarisu i njemu je palo na pamet da bismo mogli ukrasti njihove instrumente za taj nastup.  Tada je u paucima svira Nebojša Stamenković Šiljo,  Raša Šćepanović, danas jedan od  najpoznatijih kardiokirurga u Srbiji, Sane je svirao orgulje, ja sam svirao bubanj,a nazvali smo se  Pop Rock, dvije minute prije nastupa. Znam da se Sanin otac Ante Vuletin zezao da bi bilo bolje da smo se nazvali Pop Lues, po sifilisu. Vlasnik bubnja  koji smo tada ukrali  bio je Jasmin Stavros. Imali poslije toga dva koncerta u Domu JNA u Šibeniku, na jednom smo bili predgrupa grupi Time, a okupili bismo najmanje 500 ljudi. Nastupali smo u Zadru u kojem nije bilo rock sastava, samo onih koji su svirali lake note, i na naše koncerte bi došlo i do 2 000 ljudi", prisjetio se tih dana Roša.
 
 
 
Autori fotografija su,Joško Čelar, Tomislav Miše, Giacinta Mattiazzi, Piroška Mattiazzi, Vjekoslav Kulaš, Ante Duvančić
Stanko Glomus i Boris Gelpi.
 
Fotografije potječu i iz osobnih i obiteljskih albuma i arhiva Igora Gulina, Joška Čelara, Marinka Mišea, Nikice Šprljana, Branka Viljca, Aljoše Gojanovića, Mira Vukšića, Vedrana Jakšića, Tomislava Vukorepe, Jose Stegića, Veljka Zorića, Giacinte Mattiazzi, Zorana Košuljandića, Gorana Baranovića, Stipe Pleslića i Stanka Ferića.
 

 
Nakon otvaranje izložbe prijazan je dokumentarni film HTV -a o "POlarisima" i rock klutturi u Šibeniku-
 
Pauci i Polarisi nastupaju večeras  na Adventuri, u đardinu, a koncert počinje u 21 sat.
Izložbu možete razgledati do 30. prosinca. 
Iz kategorije: Kultura