Datum objave: 02. Kolovoz 2020

ZAŠTITA TRADICIJSKIH RIBOLOVNIH VJEŠTINA / Nakon izložbe objavljena i knjiga o ribolovnim alatima i brodskoj opremi HKUD - a Tribunj

Diana Ferić
Diana Ferić

Knjigu Zbirka ribarskoga alata i brodske opreme Hrvatskoga kulturnoumjetničkoga društva Tribunj kao katalog izložbe koja je već bila postavljena izašla izdala je Gradska knjižnice ''Juraj Šižgorić'', a u njoj su opisani predmeti etnografske zbirke koja je od 2017. upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

 

Zaštita tradicijskih ribolovnih vještina, običaja i vjerovanja na Jadranu sastavni je dio procesa sveobuhvatnijega projekta zaštite maloga ribolova, posebno u kontekstu reguliranja ribarstva na razini EU. U to s euklapa i izdavanje ovog kataloga koji sadrži i zanimljive crtice o ribarstvu u lokalnoj sredini, posebno o ribarskome nazivlju. Za svaki predmet osim materijalnoga opisa donosi se i izvorni lokalni naziv te etimologija naziva. Etimologiju nazivlja i druge stručne teme u katalogu obrađuju znanstvenici Sveučilišta u Zadru čime je ostvarena hvale vrijedna suradnja sveučilišta i kulturnih institucija, pri čemu je i nemali prinos djelatnika Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH. Katalog su uredile Sanja Kumanović Stipaničev i Gordana Čupković.

"Tribunj osim što ima jednu od najvećih ribarskih flota s ove strane Jadrana, ima i zanimljivu tradiciju ribarenja pa u povijesnom presjeku možemo pratiti razdoblja propadanja i razdoblja oživljavanja ribarske djelatnosti. Većina predmeta zbirke nastala je u Tribunju od 50-ih do 80-ih godina 20. stoljeća i svjedočanstvo su tradicije obiteljskoga ribarstva s kojom sam i sama povezana, a što mi je predstavljao dodatni motiv u organiziranju izložbe, koja se neprekinuto odvija od 2008., te u pripremanju kataloga. Sve to ne bi bilo moguće bez entuzijasta iz HKUD-a Tribunj i bez entuzijazma donatora predmeta kojima i ovom prigodom od srca zahvaljujem. U katalogu se može naći obilje stručnih podataka, ali i anegdota iz usmene predaje pa se nadam da će biti zanimljiv stručnoj javnosti i široj čitateljskoj publici. Ipak se najviše nadam da će biti poticajan za mlade, kako u smislu usvajanja korisnih informacija o tradicijskim predmetima i nazivima tako u smislu razvijanja aktivnoga odnosa prema očuvanju kulturne baštine", rekla nam je Sanja Kumanović Stipaničev.

Iz kategorije: Kultura