Datum objave: 21. Rujan 2020

STARI SVIJET MANUELE PAUK / Mlada šibenska kiparica izložila svoje kornjače, puževe i češere na plavom platnu u galeriji Nest, uz posebnu priču

Diana Ferić
Diana Ferić

Mlada Šibenčanka Manuela Pauk, koju svrstavaju među najtalentiranije kipare mlade generacije u Hrvatskoj, otvorila je svoju novu izložbu pod nazivom" Stari svijet" , u galeriji Nest u Zagrebu. Riječ je o ovogodišnjem izložbenom projektu  Scene Amadeo, koja već deset godina u Prirodoslovnom muzeju svakoga ljeta otvara izložbe vezane uz prirodoslovnu tematiku, a ove godine je zbog oštećenja u potresu i rekonstrukcije muzeja izložba prebačena u Galeriju Nest.

O značaju te izložbe govori i podatak da su njezino otvaranje najavili i neki ugledni nacionalni mediji.

U svom dosadašnjem radu Manuela Pauk je na duhovit način komentirala nasljeđe ljudske civilizacije i njezin odnos s prirodom – u ciklusima konjaničkih spomenika kao životinja, ili kravica kao muza. Na ovoj izložbi pokazuje instalaciju od 999 malih skulptura – kornjača, češera i puževa, koje se spuštaju s plave tkanine. Njihovi fascinantni oblici sugeriraju moć oblikovanja prirode, a neki od njih su korišteni u proricanju u različitim kulturama i bogati su simbolikom, kako piše Jutarnji list.

Ti su oblici ponovljeni u većim skulpturama, među kojima se ističe velika kornjača od terakote. Ona je načinjena po modelu stvarne kornjače iz Kalkute koja je živjela od oko 1750. – 2006., te su na njezinu oklopu reljefi koji prikazuju povijesne događaje Staroga svijeta koji su se dogodili za njena života. Protagonisti tih događaja nisu ljudi, nego antropomorfne kravice, kao duhovito uzemljenje cijelog projekta. Uz njih, na izložbi će biti prikazana i skulptura Brahman, koja pokazuje indijsko govedo u ulozi vedskog počela svega – Brahmana. Ovim složenim projektom Manuela Pauk nastavlja svoj interes za ispreplitanje prirode i kulture,prenosimo iz Jutarnjeg lista.

Izložba je otvorena do 10. listopada, svaki dan od 17 do 21 sat.

Manuela Pauk rođena je 1994. godine u Zagrebu, a odrasla je u Šibeniku. Diplomirala je kiparstvo u klasi Peruška Bogdanića na Akademiji likovnih umjetnosti 2019. godine. Imala je tri samostalne izložbe, od kojih se ističe Ludički juriš u Galeriji sv. Krševana u Šibeniku (2018.) i u Galeriji Matice hrvatske u Zagrebu (2019.). Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi, od kojih bi izdvojila Mjesto za umjetnost u Dioklecijanovim podrumima u Splitu (2018.), Trijenale autoportreta u Galeriji Prica u Samoboru (2017.) i Minijature u Vršilnici u Zaprešiću (2018., 2016.). Na 40. Splitskom salonu (2018.) je bila među 5 finalista za nagradu salona. Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebum za Projekt „Skica“. Članica je HDLU-a i HULU-a. Trenutno je studentica na slobodnom studiju Sinologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

FOTO: Slaven Botić i Facebook

Iz kategorije: Kultura