Datum objave: 12. Listopad 2020

UMJETNIČKA INSTALACIJA O KLIMATSKIM PROMJENAMA / Danijel Hrg Deni i Mario Juras Lulas na svoj način upozorili kako bi Šibenik mogao biti potopljen

Diana Ferić
Diana Ferić

Autori Danijel Hrg i Mario Juras predstavili su danas umjetničku instalaciju „Transgresija“ u klubu „Azimut“. Pojam „transgresija“ označava podizanje mora i širenje morskih površina na Zemlji. Na predstavljanju umjetničke instalacije bio je i zamjenik gradonačelnika Šibenika Paško Rakić. 

 „Ovom instalacijom naših vrsnih umjetnika želimo upozoriti ne samo sugrađane, već i širu javnost na podizanje svijesti zaštite okoliša, ali i klimatskim promjenama. Šibenik je inače konfiguracijom terena u situaciji u kojoj možemo očekivati neke reperkusije klimatskih promjena. Vjerujemo da ćemo upravo ovakvim aktivnostima podignuti svijest naših sugrađana“ rekao je dogradonačelnik Rakić.

 Umjetnička instalacija izrađena je tijekom C-Change festivala koji je dio projekta C-Change; Arts and Culture Leading Climate Action in Cities , u kojem uz pet europskih partnera sudjeluje i Grad Šibenik, a čiji je fokus na zaštiti okoliša i klimatskim promjenama.  

   „Radi se o transgresiji, odnosno prodiranju mora u kopno. Predviđa se da će svakih sto godina razina mora rasti oko 60-ak centimetara. Naša instalacija je zapravo podsjetnik na to što će se događati u slijedećim generacijama. Moram već sad razmišljati o generacijama koje će doći za sto ili 200 godina. Instalacija je izrađena od pleksiglasa, no na nju će biti dodan i okvir od čelika, jer će instalacija biti postavljena vani“ kazao je Hrg te naglasio kako su još uvijek u potrazi za lokacijom.

" Tema je ozbiljna, a ja sam neozbiljan. Ovdje je prikazana transgresija od 1920. do 2320., a ustanovili smo da će 2920. godine, što se ne vidi na ovoj instalaciji,  Šibenik biti mali podvodni turistički lokalitet na koji će dolaziti ronioci. Iznajmljivat ćemo peraje i maske, a daska za skakanje u more će biti na Baroneu. Poljana će stvarno biti potopljena", kazao je novinarima Mario Juras.

 Globalno zatopljenje uzrok je trenutnog porasta razine mora, a predviđanja govore kako bi razina mora mogla porasti jedan metar do kraja 21. stoljeća. Kroz umjetnički izričaj autora instalacija ukazuje ali i ostaje trajni podsjetnik upravo na posljedice klimatskih promjena.  

Iz kategorije: Kultura