Datum objave: 03. Studeni 2020

ZLARIN U ZAGREBU / Slike Zlarina i ljeta na Zlarinu, proslavljenog arhitekta Vinka Uhlika, na Orisovoj izložbi u Zagrebu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

"Uz ostalo... i slikam" naziv je izložbe proslavljenog hrvatskog arhitekta Vinka Uhlika koji je oblikovao nova zagrebačka naselja Zapruđe, Siget, Utrina i Središće koja je otvorena u "Oris kući arhitekture" u Zagrebu. Izložba Uhlikovih slika prvorazredni je nacionalni kulturni i umjetnički događaj, a ima osobit značaj i za otok Zlarin. Naime u srži te izložbe su slike ljeta na Zlarinu i zlarinskih veduta koje je Uhlik slikao s osobitom ljubavlju i senzibilitetom.  Zlarin i zlarinsko ljeto zahvaljujući Uhliku i Orisu, na poseban će način grijati i obasjavati Zagreb sve do kraja studenoga, a izložbu bi svakako bilo vrijedno vidjeti i u Šibeniku.

Prof. Vlado Bužančić, o izložbi i Uhlikovim slikama Zlarina kazao je sljedeće:

Pred vama su spontani i vrlo vješti slikarski zapisi inteligentnog lirskog opservatora Vinka Uhlika, slikara i graditelja, zaljubljenika u čaroliju morskog ljeta. Ta osjećajna pripadnost auri morskog ljeta, ta nezamisliva iskrenost obožavatelja svjetla i prostranstva toga svega i ničega na obali i na moru, u jasnoći i tajanstvenosti, u siluetama i prividima… I to slikarsko znanje koje sve to pokušava što vjerodostojnije autorskim dojmovima, samootkrićima zapisati – stvorilo je ovaj slikarski ciklus od 50-ak vrijednih slika na papiru.

Sve te slike od kojih vam ovom prilikom predstavljamo dvadesetak iz temata Zlarinskih obala i jedrenjaka (nastalih od ljeta 1983. do 1998.) izvedene su tzv. vodenim slikarskim tehnikama, uglavnom akvarelom, ali i temperom i gvašem ili njihovim kombinacijama.

Ovaj segment slikarskog rada Vinka Uhlika nedvojbeno pokazuje da je pred nama zreo i autentičan slikar, istančan kolorist, meditativac s izričitim osjećajem za mjeru. 

Da, riječ je o slikaru zaigranom, s teško opisivom ali (znalačkim) okom lako uočljivom unutarnjom kompozicijom  izraženom konstituivnim skladom – skladom (polaznog) motiva i njegova slikarskog traga – metafore. Tako u nevelikim formatima koncentrirano ostvaruje te svoje slikarske jednostavne harmonije – svoja intimistička sazvučja višeg reda, svoj allegretto ma non troppo.

  

Iz kategorije: Kultura