Datum objave: 01. Srpanj 2021

61. MDF / Djeci je jučer Tomislav Šanić čitao i pjevao Bowia, a danas će im priče čitati policajci

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Čitanje priča uz glazbu pokazalo se  kao pun pogodak Međunarodnog dječjeg festivala koji je svoje 61. izdanje obogatio programom  'U Godini čitanja čitaju nam poznati ili manje poznati, ali važni Šibenčani'  i izazvao oduševljenje sve većeg broja publike u malenom amfiteatru pored Poljane. Glumica Daria Knez i glazbenik Tomislav Šanić od čitanja uz gitaru umalo su napravili pravi mali koncertni show koji je vodio publiku kroz klasike dječje književnosti kao što je 'Plesna haljina žutog maslačka' Sunčane Škrinjarić do biografije Davida Bowieja i njegovih klasika u live izvedbi.

Posebno zanimljivo bit će u amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić. Djeci od 19 sati čitaju nagrađivana šibenska knjižničarka Marina Šimić i načelnik Policijske uprave šibensko – kninske, Ivica Kostanić koji neće doći sam. S njim dolaze i priče čitaju Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije MUP-a koja je jedno vrijeme živjela u Šibeniku, te Krešimir Šimić, djelatnik interventne jedinice iz Zagreba te krim službenik šibenskog Odjela kriminaliteta droga, Vjeko Burazer s dva službena psa.

Naravno da se u gradu (klapske) pisme, Arsena Dedića i Ive Brešana lipanj ispratio uz pjesmu, ples, lijepu pisanu riječ i kazališnu umjetnost na ljetnoj pozornici u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split. Upravo će tako uz neke nove goste 'uploviti' u srpanj.

Deset tisuća naslova čeka vas od ranog jutra na sajmu dječje knjige Librić u Parku, brojne radionice i jutros će grad napuniti djecom, a kad Sunce popodne zađe za obzor, šibenske će pozornice oživjeti kroz različite oblike umjetnosti i otvoriti velikim i malim vrata u novi svijet.

Iza bedema će poznato glumačko ime, Slavko Sobin, kada će predstaviti svoju prvu slikovnicu za djecu.

Početkom tjedna MDF je pustio u prodaju dodatne ulaznice za predstave na ljetnoj pozornici koje možete kupiti isključivo online na www.mojekarte.hr. I požurite jer nije još mnogo ostalo, a predstave su hit do hita što iz večeri u večer potvrđuje publika. Večeras vas ispred katedrale svetog Jakova čeka Zora Riđokosa u izvedbi zagrebačkog Kazališta Trešnja i što još, provjerite u nastavku.

Četvrtak, 1.lipnja, na Festivalu:

10,00 sati, Perivoj Roberta Visianija, Librić u Parku

Likovna radionica 

BOJALAND

19,00 sati, amfiteatar ispred ulaza u Gradsku knjižnicu Juraj Šižgorić

U Godini čitanja, čitaju nam poznati ili manje poznati, ali važni Šibenčani!

Čitaju nagrađivana šibenska knjižničarka Marina Šimić i načelnik Policijske uprave šibensko – kninske, Ivica Kostanić. Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije MUP-a koja je jedno vrijeme živjela u Šibeniku, te Krešimir Šimić, djelatnik interventne jedinice iz Zagreba te krim službenik šibenskog Odjela kriminaliteta droga, Vjeko Burazer s dva službena psa.

Trajanje: 40 min

Uzrast 5+

19.00 – 22.00 sata, Trg Poljana

Itinerània, Španjolska

LABIRINT

Neobična mreža transparentnih zidova i prolaza sa zagonetnim vratima gdje ćete sami kreirati svoju rutu putovanja kroz ovaj labirint.U ovom labirintu pronaći ćete svo uzbuđenje igre i izazov spontanosti.

19.30 sati, Poljana – ispred festivalskih vrata

THE MULJATOVIĆI

Izvođači: Nikola Mijatović, Jadranka Žinić Mijatović

Dvoje potpuno nepredvidljivih i izgubljenih ljudi pokušavaju proniknuti tajne ovoga svijeta, no poraz je jedino što im polazi za rukom. Porazi im pribavljaju titulu gubitnika nad gubitnicima – jednima od najuspješnijih gubitnika. Na putu prema dole muljaju s raznim rekvizitima, situacijama čak i vlastitim tijelima…

Ovaj show je spoj akrobatike, žongliranja, klauna, komedije i drame, nastao je 2015. a do sada je izvođen na niz festivala u Hrvatskoj: Festival uličnih čarobnjaka, Cest is the Best, Cufus, Čarobni Novigrad, Terezijana…

Trajanje: 30 minuta

+ Zezanimacija

20.00 sati, Trg Dobrić 

ISTOČNO OD SUNCA – ZAPADNO OD MJESECA

Pripovijeda: Jasna Held, profesionalna pripovjedačica, Dubrovnik

Bajke i priče dio su kulturne baštine svih naroda svijeta. Stoljećima prenošene riječju pripovjedača, pomažu ljudima u spoznaji svijeta i vlastita bitka. Živa riječ pripovjedača, prenoseći snažne slike iz svijeta bajki, slike u kojima živi duh čitava čovječanstva, nanovo oživljava u dušama djece i odraslih, vraćajući nas na prapočetak, pomažući nam da se suočimo sa sadašnjom zbiljom kako bismo aktivno živjeli i stvarali novo sutra.

Trajanje: 90 min

Uzrast 5+

20.30 sati, Perivoj Roberta Visianija

BAKA LIBRIĆ PUTUJE I PRIČA

Predstavljanje knjige Šapice, Slavka Sobina i Patricija Aguera

Izvode: Gordana Trajković i studenti Akademije za kulturu i umjetnost u Osijeku 

21.00 sati, Ljetna pozornica (Trg Republike Hrvatske)

ZORA RIĐOKOSA

Gradsko kazalište Trešnja, Zagreb

Kurt Held i Thomas Birkmeir

Redatelj: Rene Medvešek

Dramaturg: Dubravko Mihanović

Scenografkinja: Tanja Lacko

Kostimografkinja: Barbara Bourek

Glazbeni suradnik: Matija Antolić

Scenski pokret: Pravdan Devlahović

Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Čavlek

Igraju: Dubravka Lelas, Luka Bulović, Matija Čigir, Aleksandra Naumov, Paško Vukasović, Daria Knez Rukavina, Radovan Ruždjak, Tvrtko Jurić, Karla Brbić/Marija Šegvić, Ana Vučak Veljača, Sanja Hrenar, Jure Radnić, Tomislav Rališ, Kruno Bakota, Silvio Mumelaš, Matija Antolić

Četrnaestogodišnja Zora, koja je kao izbjegličko dijete stigla u Senj, predvodnica je dječje bande koja hara gradom, krade “ono što im je potrebno da prežive” i usput podmeće nogu gradskim moćnicima. Kada dvanaestogodišnji Branko ostane bez majke i bez doma, a nitko ga neće, on upadne u nevolje, iz kojih ga izvuče Zora. Ona ga odvede u ruševnu tvrđavu Nehajgrad, u kojoj živi sa svojom četveročlanom družinom ostavljene ili zlostavljane djece, koja sama sebe nazivaju “uskocima”, po čuvenim jadranskim moreplovcima i borcima protiv nepravde. Usporedno s njihovom pričom pratimo i onu o sukobu bogatog veletrgovca i korumpiranog gradonačelnika sa siromašnim ribarom Gorjanom, jedinim zaštitnikom Zore i njezine družine.

Trajanje: 90 min

Uzrast: 9+

 

21.15 sati, Gorica (Ulica don Krste Stošića)  - filmska projekcija – sinkronizirano

MOJ BRAT LOVI DINOSAURE / MIO FRATELLO RINCORRE I DINOSAURI

Redatelj: Stefano Cipani

Žanr: igrani, obiteljski

Uloge: Alessandro Gassmann, Isabella Ragonese, Rossy de Palma

Trajanje: 102 minute

Godina: 2019.

Država: Italija, Španjolska

Jack je kao dijete bio uvjeren da je njegov brat Gio superjunak s posebnim moćima, baš kao u stripu. Sada, na pragu srednje škole, Jack zna da Gio zapravo ima Downov sindrom i pomalo ga se srami. Kada upozna Ariannu, svoju prvu ljubav, Giovo nepredvidljivo ponašanje postaje mu sve veći teret. Zabrinut za svoj društveni status u novoj školi, odlučuje sakriti činjenicu da ima brata.

Iz kategorije: Kultura