Datum objave: 02. Srpanj 2021

61. MDF / Pretposljednji dana Festivala obilježit će cirkus, ali i završnica rada brojnih festivalskih radionica

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Polaznicima brojnih radionica 61. MDF -a danas je posljednji dan rada u njima, a što su sve napravili može se vidjeti diljem stare gradske jezgre pa sve do večeras na Gorici gdje se očekuje filmska produkcija dječjih radova od lani i ove godine. Kroz 33 radionice na ovogodišnjem Festivalu prošlo je više od 500 djece.

Sinoć su u programu 61. Međunarodnog dječjeg festivala nastupili šibenski i zagrebački policajci predvođeni načelnikom Policijske uprave Šibensko – kninske, Ivicom Kostanićem, u pratnji potražnog psa Arije. Jedan od zagrebačkih interventnih policajaca je i potomak poznatog hrvatskog pjesnika Antuna Branka Šimića čime je lijepo zaokružen taj program u kojem su poznati imanje poznati djeci čitali priče obilježavajući Godinu čitanja.

Zora Riđokosa zatvorila je četvrtak u Krešimirovom gradu, uz gromoglasni pljesak publike koja je Gradskom kazalištu Trešnja iz Zagreba jasno poručila da sat i pol predstave nije nešto od čega bježe, već dapače – vratite se i dogodine.

Sutra će se spustiti festivalska zastava na ljetnoj pozornici MDF-a, ali i danas sve čeka odlična zabava na šibenskim ulicama i trgovima, od Perivoja Roberta Visianija do livade ispred kluba Azimut.

Danas u Šibeniku stoluje cirkus. Pronaći ćete ga na Poljani i nemojte promašiti jer riječ je o nagrađivanoj najinovativnijoj cabaretskoj predstavi. Riječani će na ljetnoj pozornici pričati važnu priču o moru, a Librić u Parku pripremio je naslov divne Dorte Jagić. U amfiteatru na čitanju čeka vas gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, a ispod katedrale svetog Jakova, Brankine Žene na platnu.

Početkom tjedna MDF je pustio u prodaju dodatne ulaznice za predstave na ljetnoj pozornici koje možete kupiti isključivo online na www.mojekarte.hr.

Petak, 02.lipnja, na Festivalu:

Jutarnji dio programa – završne prezentacija radova radioničkog programa 61. MDF-a

Perivoj Roberta Visianija – Librić u Parku

09,00 sati - LIBRIĆ STROJ ZA SLOVO I BROJ

Predstavljanje knjige Svjetlana i sni o letu Dominika Vukovića  

10,00 sati - Likovna radionica

BOJALAND

19,00 sati, amfiteatar ispred ulaza u Gradsku knjižnicu Juraj Šižgorić

U Godini čitanja, čitaju nam poznati ili manje poznati, ali važni Šibenčani!

Čitaju gradonačelnik Grada Šibenika, Željko Burić i gost/gošća iznenađenja.

Trajanje: 40 min

Uzrast 5+

19.00 – 22.00 sata, Trg Poljana

Itinerània, Španjolska

LABIRINT

Neobična mreža transparentnih zidova i prolaza sa zagonetnim vratima gdje ćete sami kreirati svoju rutu putovanja kroz ovaj labirint.U ovom labirintu pronaći ćete svo uzbuđenje igre i izazov spontanosti.

19.30 sati, Poljana – ispred festivalskih vrata

KAOS KABARET

Izvođači: Milan Manić, Domagoj Šoić, Jadranka Žinić Mijatović, Vladana Manić, Nikola Mijatović

Cirkuski kolaž cabaret za sve uzraste i opredjeljenja! Nezaboravan doživljaj koji neodoljivo podsjeća na večer u cirkusu bez šatora. U ovoj predstavi vidjeti ćete presjek klasičnih cirkuskih točaka – od žongliranja i raznog manipuliranja do zračnih i partner akrobacija, sve to začinjeno diskretnom interakcijom i vrlo umjesnom improvizacijom. Showcase kratkih cirkuskih točaka!

Predstava je 2019. godine dobila nagradu za najinovativniju cabaretsku predstavu na Festivalu cabareta - Gumbekovi dani u Zagrebu.

Trajanje: 60 minuta

+ Zezanimacija

20.00 sati, Trg Dobrić

ISTOČNO OD SUNCA – ZAPADNO OD MJESECA

Pripovijeda: Jasna Held, profesionalna pripovjedačica, Dubrovnik

Bajke i priče dio su kulturne baštine svih naroda svijeta. Stoljećima prenošene riječju pripovjedača, pomažu ljudima u spoznaji svijeta i vlastita bitka. Živa riječ pripovjedača, prenoseći snažne slike iz svijeta bajki, slike u kojima živi duh čitava čovječanstva, nanovo oživljava u dušama djece i odraslih, vraćajući nas na prapočetak, pomažući nam da se suočimo sa sadašnjom zbiljom kako bismo aktivno živjeli i stvarali novo sutra.

Trajanje: 90 min

Uzrast 5+

20,00 sati, - livada ispred kluba Azimut – likovna izložba  

WOMEN

Branka Grubić, likovna umjetnica, Šibenik

20.30 sati, Perivoj Roberta Visianija

BAKA LIBRIĆ PUTUJE I PRIČA

Predstavljanje knjige 'Inženjer leta na kraju svijeta' Dorte Jagić i Monike Meglić

Izvode: Gordana Trajković i studenti Akademije za kulturu i umjetnost u Osijeku 

21.00 sati, Ljetna pozornica (Trg Republike Hrvatske)

ADRIATIKO

Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci u suradnji s Gradskim kazalištem mladih, Split

Siniša Novković

Redatelj, dramaturg, scenograf, kostimograf i skladatelj: Siniša Novković

Igraju: Serena Ferraiuolo, Giuseppe Nicodemo, Andrea Tich

Tri oceonografa, suočena sa smetnjama u radu svojih instrumenata, odlučuju otkriti tajne našega mora. Na njegovu dnu pronađu ogroman kovčeg koji sadrži nezamislivo blago. Da bi se naši scenografi spasili, morat će izvršiti vrlo težak zadatak – ispričati priču nad pričama. Ova zabavna predstava za obitelj povest će gledatelje u otkrivanje tajni Jadranskog mora kroz krimi zaplet: „Postoji priča... priča koja se mora ispričati pod svaku cijenu!“

Trajanje: 50 min

Uzrast: 5+

21.15 sati, Gorica (Ulica don Krste Stošića)

Produkcija filmskih radionica 2020./2021.

Uradci polaznika filmskih radionica 60. i 61. Festivala

Iz kategorije: Kultura