Datum objave: 27. Kolovoz 2021

KIPARICA MANUELA PAUK U JOŠ JEDNOM PROJEKTU / Njezina instalacija "Zastor se podiže" na Kamenitim vratima izazvala veliku pozornost

Diana Ferić
Diana Ferić

Mlada šibenska kiparica sa zagrebačkom adresom Manuela Pauk  uključila se u projekt “Okolo “ u Zagrebu posvećen umjetnosti u javnom prostoru i zajednici koji je obogatio zagrebačke ulice i parkove. Ona je autorica instalacija Zastor se podiže.Civilizacija teži izgradnji umjetnog svijeta, u kojemu je čovjek zaštićen od prirode i njezinih nepredvidivosti. Instalacija Zastor se podiže predstavlja zamišljeni kazališni prizor divljine Gornjega grada u kojemu su protagonisti prijateljske i simpatične životinje - vjeverice i ježevi.”, kaže Manuela o svom radu.

U ovaom projektu sudjeluju brojni umjetnici. Umjetničku šetnju gradom možete započeti u Obrtničkom prolazu instalacijom Imaš zlatne ruke s potpisom kolektiva The All, koja tematizira obnovu grada, međuljudsku solidarnost te trud i rad svih onih koji su spremni pomoći u krizi, ali i bilo kojoj drugoj životnoj situaciji. Na putu prema Gornjem gradu, kod Zakmardijevih stuba, ne propustite prošetati po obnovljenom Crvenom tepihu s potpisom uličnog umjetnika Borisa Bare. Zagledajte se u Zastor se podiže u Kamenitoj ulici, gdje mlada kiparica Manuela Pauk predstavlja zamišljeni kazališni prizor divljine Gornjega grada u kojemu su protagonisti prijateljske i simpatične životinje – vjeverice i ježevi. U Zagonetki budućnosti grafičkih dizajnerica Klasje & Zite na platou Gradec na tren se vratite u neopterećeno djetinjstvo koje rado odgovore traži u igrama i humoru. Sjednite Među oblake mladog kipara Mateja Vukovića u parku Bele IV. i promatrajte ove zadivljujuće i gotovo nadrealne oblike koji mijenjaju izraz iz svakog kuta promatranja šireći radost svojim intenzivnim bojama. Usput pogledajte kakve vratolomije izvode Akrobatkinje Helene Ohnjec u krošnjama drveća Strossmayerovog šetališta, pričajući o slobodi i ljepoti pokreta te ljubavi prema sebi. U prolazu od Uspinjače prema Tomićevoj ulici zastanite na Katz Platz Anje Leko i upoznajte zabavnu i pomalo banalnu bandu svjetlećih, simpatično apstrahiranih mačaka u prolazu. Za kraj, u šumi Tuškanac pronađite mrežu za odmor Stelle Leboš i Ive Peručić te u prepletenom gnijezdu od konopa postanite Promatrač drveća – uzemljite se, prepustite i uživajte u zvukovima kretanja drveća. U hodu krajičkom oka ulovite sjajne minijature Neka sjaji Ive Capak na minijaturnim lokacijama. U ovim instalacijama možete uživati do 30. kolovoza.

Foto: Ernest Mazarekić

Iz kategorije: Kultura