Datum objave: 12. Rujan 2021

Dokumentarni film o bitci za Šibenik 1991. godine „U šest manje koju minutu” Ivana Živkovića Žike oduševio publiku na premijeri u Kući umjetnosti Arsen”

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dokumentarni film Ivana Živkovića Žike „U šest i manje koju minutu” Ivana Živkovića Žike koji je sinoć premijerno prikazan u Kući umjetnosti Arsen, oduševio je publiku koja ga je pozdravila gromkim aplauzom i neskrivenim emocijama. Dokumentarni film o bitcima za Šibenik u Domovinskom ratu 1991. godine režirao je i producirao Ivan Živković Žika, montirao ga je Fabijan Matić, a autor izvrsne glazbene je Marko Perković. Film je proizvela tvrtka Behemoth u produkciji s Hrvatskom radio.televizijom.

Vladimir Brnardić, urednik dokumentarnih programa Hrvatske radio-televizije naglasioje da je riječ o iznimno uspjelom filmu trajne vrijednosti koji će moći gledati, razumjeti i shvatiti njegove poruke i budući naraštaji. Brnardić je naglasio da je film „U šest manje koju minutu” jedan od najboljih projekata iz Domovinskog rata koji je ostvaren u koprodukciji s HRTV-om.

Nakon projekcije filma, kojeg će gledatelji HTV-a moći vidjeti večeras u 21 sat na prvom programu, publika na premijeri nije štedjela povale i komplimente, a poseban dojam je ostavio nesvakidašnji scenaristički i redateljski pristup koji se oslanja na neke rješenja nekih od najboljih svjetskih redatelja dokumentarnih filmova.

Posebna vrijednost filma „U šest manje koju minutu” je korištenje arhivskog materijala, prije svega dramatičnih video zapisa iz vremena bitke za Šibenik i Domovinskog rata na šibenskom području, od među kojima mnogi do sada nikada nisu bili javno prikazani. Živković je, osim toga, na poseban način podsjetio i na šibenske novinare i fotoreportere koji su imali važnu ulogu u obrani Šibenika 1991. godine i Domovinskom ratu, a na koje se (u pravilu) zaboravlja.

 

Iz kategorije: Kultura