Datum objave: 17. Prosinac 2021

POVIJEST LJEPOTE ŠIBENČANKI / Otvorena izložba "Lijepa, ljepša, Šibenčanka" kao oda ljepoti i gracioznosti Šibenčanki

Diana Ferić
Diana Ferić
 
“Lijepa, ljepša, Šibenčanka”, izložba fotografija Šibenčanki od kraja 19. stoljeća do sedamdesetih godina  20. stoljeća otvorena je danas u Gradskoj knjižnici u Šibeniku, u organizaciji Udruge “Volim Šibenik”, a uz potporu Grada Šibenika  JU Nacionalni park Krka. 
 
Izložba je dio projekta koji je ta udruga pokrenula u spomen na inicijativu za organiziranje  prvog izbora najljepše Šibenčanke. Bilo je to 1922. godine, samo godinu dana nakon prvog modernog izbora Miss Amerika pa će dogodine biti prigoda da se obilježi stota obljetnica  te inicijative  da se tim povodom proglasi povijesna Miss Šibenika, odnosno šibenski ideal ženske ljepote, kao nastavak ovog projekta, kako je kazao autor izložbe Stanko Ferić.
 
 
„ Projekt „Lijepa, ljepša... Šibenčanka povijesna je revija ljepote Šibenčanki i šibenskih nevista koja osvjetljava put prema ženskoj strani povijesti Šibenika, grada uspješnih mudrih, obrazovanih, vrijednih i plemenitih žena.Temelji  se na fundusu fotografija lijepih i plemenitih Šibenčanki u rasponu od 1895. godine, kada je snimljena do sada najstarija poznata fotografija Šibenčanki, do sedamdesetih godina 20. stoljeća. Okvirno govorimo o razdoblju od britanskog fotografa Roberta Howarda Russella, koji je 1895. godine fotografirao Šibenčanke i njihovu sliku veličinom ravnopravnu sa slikom katedrale sv. Jakova, objavio u New Yorku, preko najvažnijeg portretista Cristofora Mattiazzija i slavnog Orsona Wellesa do Joška Čelara, prvog šibenskog fotoreportera koji je šezdesetih godina snimio niz antologijskih fotografija (ne samo) Šibenčanki”, istaknuo je Ferić.
 
Ovu su izložbu podržale brojne Šibenčanke i Šibenčani koji su, odazvavši se pozivu Udruge Volim Šibenik, putem društvenih mreža poslali fotografije svojih baka, majki, teta iz obiteljskih albuma. Za fundus fotografija kojima raspolaže Udruga Volim Šibenik velikim dijelom je zaslužan  i šibenski obrtnik Mikulandra Noa koji ih je spasio sa smetlišta te iz podruma i tavana koje njegova tvrtka čisti. Na fotografijama su i neke svjetski poznate žene poput Olgice i Nine Palinkaš, Ane Roje, Vesne Parun, potom poznate šibenske balerine Sokole Draganić Vrančić, manekenke Loredane Bahorić, jedne od prvih šibenskih doktorica znanosti Mirjane Grubišić Knežević te šibenske neviste Gabi Novak. 
 
 
Na otvaranju izložbi bile su  Šibenčanke čije su fotografije iz mladih dana dio ove izložbe poput jedne od prvih šibenski manekenki Darije Perković kao i kćerke mnogih Šibenčanki koje su dio  izložbe. Posebnu pozornost dobila je majka poznatog  hrvatskog snimatelja Šime Strikomana čija je slika iz mladih dana također na izložbi, a na otvorenju je bila sa sinom i suprugom s kojim je, pohvalila se, u braku već 66 godina. 
 
Izložba je prozor u jednu drugu, do sada nepoznatu i neviđenu stranu Šibenika.

 "Htio sam u biti reći da su one 'kao' nevidljive, a ova izložba je poziv da se konačno osvijestimo i predstavimo tu žensku stranu povijesti. Bez žena ne bi bilo nacionalnih parkova, prve znanstvenice, prve filmske glumice, slikarice, balerine.. One su temelj kulture, zapravo, intelektualni temelj ovoga grada. One zaslužuju svoje mjesto u povijesti Šibenika, ali na žalost, pojašnjava autor izložbe, nisu uspijeli doći do fotografije prve borkinje za prava žena, koja je bila Šibenčanka, pa do onih koje su napravile tvrđavu Barone golim rukama kako bi obranile svoj grad, objansio je Ferić

 
 
 
Izložba je postavljena  upravo u skladu sa zaključkom Šibenčana koji su inicirali izbor lijepih  Šibenčana prije skoro 100 godina, a to je kriteriji moraju biti posebni, kako su kazali, na tragu mudrosti antičkih grčkih filozofa.
 “Oni su posebno istaknuli da Šibenik ne smije pri izboru ljepote robovati estetskim i anatomskim izvrsnostima, diktatima vremena podložna ukusa i varljive mode, nego mu vodilja u ocjeni i izboru ljepote mora biti istina da je ljepota šibenske žene odraz njene unutarnje duše, te da najvažniji kriteriji pri biranju najljepše Šibenčanke moraju biti dobrota, ljubav, mudrost, majčinska brižnosti i odanost obitelji.To su glavne odlike šibenske žene neuvjetovane staležom, bogatstvom ili možebitno siromaštvom. Kroz te nazore treba  gledati i izložbu „Lijepa, ljepša... Šibenčanka” koja poput ferala želi baciti trak svjetla na (zanemareni pa i nepoznati) ženski dio povijesti Šibenika, imajući na umu da je lice žene ogledalo njene duše i da je duša šibenskih žena ogledalo duše Šibenika... kako nekada i danas, tako i sutra. Jednom riječju, zauvijek “, istaknuo je je Stanko Ferić.
 
Izložba će biti otvorena do  sredine    siječnja 2022.
Iz kategorije: Kultura