Datum objave: 01. Lipanj 2022

ŠIBENIK DANCE FESTIVAL / Najavljen bogat program na više lokacija u Šibeniku i otvaranje na tvrđavi svetog Mihovila

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Jedanaesti Šibenik Dance Festival u srce Dalmacije dovodi vrhunske plesne umjetnike iz zemlje i svijeta – od Izraela preko Mađarske do Sjedinjenih Američkih Država. Festival će se održati od 25. do 30. srpnja 2022. godine.

Glavni će se program organizirati na Tvrđavi sv. Mihovila i Tvrđavi Barone. Na šibenskim će pak trgovima građani i turisti svake večeri moći besplatno uživati u atraktivnim nastupima plesnih skupina iz raznih dijelova Hrvatske.

Festival će otvoriti Ramazuri, predstava renomirane mađarske Eva Duda Dance Company u kojoj se spajaju elementi suvremenog plesa i plesnog cirkusa. Riječ je o predstavi umjetničko-akrobatske plesne estetike koja je upravo imala izvedbu u New Yorku i koja na Festival donosi jednu novu dimenziju kazališnog plesa. Iz Chicaga nam stiže plesna kompanija The Kate Jablonski Statement s predstavom Dream State. Nadahnuti tom predstavom, ali i onime što ples donosi Šibeniku ovo ljeto, ovogodišnjem smo izdanju festivala dali podnaslov Zemlja snova. Grad postaje svijet za sebe, svijet jedinstvene energije i emocija. Vođeni glazbom, raznolikim zvukovima, a katkad i tišinom plesači na veličanstvenim pozornicama šibenskih tvrđava oslobađaju pokrete koji djeluju kao da ne pripadaju javi. Ples kao izvedbena umjetnost naglašava ekskluzivnost svakog trenutka. Mami nas da zakoračimo u Zemlju snova jer doživljaji iz nje našu stvarnost čine boljom i ljepšom“, istaknula je Zorana Mihelčić, umjetnička direktorica Šibenik Dance Festivala.

Festival se održava u suorganizaciji s Tvrđavom kulture Šibenik.

Festival iz godine u godine podiže letvicu. Ponosni smo na našu suradnju i mogućnost da produkcijski podupremo realizaciju plesnih predstava umjetnika koji su jučer nastupali na pozornicama gradova poput Pariza i New Yorka“, rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.

Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika, istaknuo je da je Šibenik Dance Festival potvrda da se živeći u Šibeniku mogu raditi svjetske stvari.

Turističku ponudu u prvom redu gledamo kroz dva aspekta – prirodna bogatstva i kulturu. Mi se tu uistinu imamo čime ponositi. Šibenik Dance Festival ovaj je grad i županiju odlično pozicionirao na svjetskoj karti plesne umjetnosti“, kazao je dr. sc. Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije.

Šibenik Dance Festival veliku pozornost pridaje edukaciji mladih plesača. Art Cube Workshops naziv je programa koji obuhvaća nekoliko plesnih radionica.

Ove ću godine voditi radionicu Healing Movement Yoga, no ŠDF dobro poznajem jer sam na njemu već imala prilike nastupati. Tko ga jedanput posjeti, vraća mu se svake godine, zapravo 360 dana u godini živi za tih 5 dana Festivala“, otkrila je samostalna plesna umjetnica Ivona Grubišić Pupić.

Šibenik Dance Festival ove godine podupiru Grad Šibenik, Ministarstvo kulture i medija, Šibensko-kninska županija, Nacionalni park Krka te turističke zajednice Šibenika i Šibensko-kninske županije.

Iz kategorije: Kultura