Datum objave: 03. Rujan 2022

ARHEOLOŠKI LOKALITET RIDER OPET JE IN / Arheolozi iz Hrvatske i Poljske koriste nove metode istraživanja zakopanih antičkih nalaza

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U Danilu, antičkome Rideru, ekipa arheologa iz Muzeja grada Šibenika, Instituta za arheologiju u Zagrebu i Sveučilišta Kardinala Stefana Wyszyńskog iz Varšave 2019. g. pokrenula je nova istraživanja koristeći suvremene metode detekcije zakopanih antičkih ostataka bez kopanja, poput geofizičkih mjerenja, zračnoga snimanje i detaljnih terenskih pregleda.

Oslanjajući se na 60ak godina dugu tradiciju arheoloških istraživanja u ovome mjestu šibenskoga zaleđa, arheolozi su i ove godine „zauzeli“ stare položaje nedaleko danilskoga Šematorija i crkve sv. Danijela te na obližnjem brdu Gradina. Cilj ovogodišnjih istraživanja bio je ubicirati dosad nepoznate dijelove antičkoga grada – rimskoga Municipija Ridera – te detaljno snimiti i dokumentirati ostatke na Gradini, pretpovijesnoj naseobini željeznodobne zajednice Ridita, najstarijih imenom poznatih stanovnika danilskoga područja. Upravo su istraživanja na Gradini pružila brojne nove spoznaje o danilskoj prošlosti posljednjih stoljeća stare ere, ali i o onoj sutona antičkoga Ridera, kada se Gradina nakon više stoljeća ponovno koristi za život u nesigurnim vremenima kasne antike. Utvrđeni sustav vodosprema, bedema i naseobinskih objekata detaljno se snima i dokumentira, a 3D model koji će se potom izraditi omogućit će daljnje analize i rekonstrukcije, korisne ne samo istraživačima već i prikladne za prezentaciju široj javnosti.

Uspješna suradnja poljskih i hrvatskih arheologa provodi se uz sufinanciranje Muzeja grada Šibenika te u sklopu projekta Poljskoga znanstvenog centra pod vodstvom prof. dr. sc. Fabiana Welca, zaduženoga za primjenu geofizičkih metoda, dr. sc. Ane Konestre i višeg kustosa Tonija Brajkovića te uz sudjelovanje geologa i studenta varšavskoga sveučilišta Kardinala Stefana Wyszyńskog. No, arheološka istraživanja u Danilu ne bi bila moguća bez dobrodošlice i pomoći koju je arheolozima nesebično pružila lokalna zajednica te brojnim novim saznanjima dobivenima iz prve ruke od lokalnih poznavatelja danilskih starina.

Ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević ističe nastavak vrlo značajne suradnje ove tri institucije koje su potpisale i ugovor. Već iduće godine planirane su nove akcije, tako da Danilo opet postaje jedna od važnih arheoloških destinacija zahvaljujući upravo međuinstitucionalnoj, međunarodnoj i interdisciplinarnoj suradnji.

Iz kategorije: Kultura