Datum objave: 28. Listopad 2022

UMJETNIK NEVEN ZORIČIĆ SE VRATIO KUĆI / Izlagao u Italiji i SAD-u, a izložba u šibenskoj knjižnici mu je prva u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba portreta i pejzaža u tehnici uljnog pastela rodom Kninjanina, arhitekte i likovnog umjetnika Neven Zoričić otvorena je sinoć u Gradskoj knjižnici u Šibeniku. Zoričič je, kako je kazala Zdenka Bilušić, voditeljica Odjela za vizualnu kulturu šibenske knjižnice koje je i najzaslužnija za postavljanje  te izložbe, dugo živio i stvarao u Italiji pa je kao umjetnik puno poznatiji „s druge strane Jadrana”. No sada se doselio u Tribunj u kojem namjerava živjeti najveći dio godine pa će biti i kao umjetnik aktivniji u zavičaju. Zoričić je u Milanu uspješno surađivao s jednima od najboljih arhitektonskih studija, a paralelni je gradio umjetničku karijeru te je imao brojne izložbe u Italiji i SAD-u.

Zoričića kao umjetnika nije lako pozicionirati. Otprve prepoznatljiv kao figurativni slikar u stalnom dijalogu s renesansnim slikarstvom, ali ponajprije i ponajviše s portretom i pejzažom svojeg iskona, zavičajnim Kninom i Tribunjom predstavlja nam se prvom i jedinom izložbom u Hrvatskoj u umjetničkom smislu iznimno koherentnom i zaokruženom”, istaknula je Zdenka Bilušić i dodala kako njegove slike pokazuju da i uljni pastel u rukama majstora može "zapjevati".

U Zoričićevom zavičaju po umjetničkom radu poznatiji je njegov stariji brat Milan, također arhitekt i slikar koji s eranije od njega vratio iz Italije i upravo ga je on nagovorio na organiziranje izložbe u Šibeniku.

"Arhitekt sam po struci, ali se bavim slikarstvom od ranog djetinjstva. Živio sam u Italiji više od 30 godina, a u Hrvatsku sam se vratio prije par mjeseci. Slikarstvo je meni neki prirodni talent, koji je ostao još od djetinjstva i toliko je jak i prisutan da mi nije bilo moguće zaobići to. Arhitekturom se bavim povremeno i uglavnom sam više vezan za nekakvu kreativniju sferu”, ističe umjetnik. Na izložbi je postavljena i skulptura od papira „Sveti Juraj ubija zmaja” koja odudara od slika na izložbi, ali ima svoj smisao prvenstveno edukativni. Neven Zoričić otkrio je na otvaranju svoje izložbe da ima namjeru biti prisutan u lokalnoj sredini i organizirati radionice za sve koji se žele baviti slikarstvom pa i umjetničkim oblikovanjem.

 Izložba slika Nevena Zoričića naziva Liburnus otvorena je do 17. studenog.

Iz kategorije: Kultura