Datum objave: 28. Srpanj 2023

ARSEN I MI / Pop up izložbom "Arsen i mi" ispred Azimuta slavimo 85. rođendan velikog Arsena Dedića

Diana Ferić
Diana Ferić

Na današnji dan prije 85 godina rođen je veliki Arsen Dedić. Šibenčanin čije ime govori samo za sebe. Čija glazba, poezija… Čija umjetnost govori sve jezike svijeta i živi vječno. Njemu u čast Udruga Kolektiv 4B i Udruga likovnih amatera Tempera pripremili su pop up izložbu „Arsen i mi“ koja će biti postavljena i otvorena danas u 20 sati na 'zelenoj pozornici' ispred nezavisnog centra za kulturu Azimut na šibenskoj rivi. Nakon toga slijedi i prigodni glazbeni program uz šibenskog glazbenika Darija Vukorepu.

PETAK ZA ARSENA I NAS

Pop up izložbom „Arsen i mi“ Kolektiv i Tempera obilježavaju 85. godišnjicu rođenja velikog Arsena Dedića. „Zašto baš Arsen Dedić pitanje na koje ćemo preskočiti odgovoriti jer jasno je i poznato je koliko njegovo stvaralaštvo znači za glazbu, kulturu, umjetnost općenito. Koliko je njegovo ime nedodirljivo, a rad nedostižan. Ne postoje dva ista čovjeka, još manje da postoje dva Aresna, no postoje razni doživljaji njegove pisane i opjevane riječi i to je ono što donosi izložba članica Tempere koju će Šibenčani i gosti grada moći pogledati danas“, pojašnjavaju iz Kolektiva.

Izložbu „Arsen i mi“ podržali su Turistička zajednica Grada Šibenika i Šibensko – kninska županija. Petnaest umjetnica stvaralo je na temu Arsena inspirirane njegovim stvaralaštvom.

Arsenovi stihovi su neiscrpna inspiracija koja nas motivira da pokušamo oslikati njegove riječi, osjećaje. Raduje nas što Azimut prepoznaje našu želju da svoje slike nadahnute Arsenovim stihovima podijelimo sa širim auditorijem. Azimut je uvijek korak ispred u poticaju da svi amateri pokažu što dušom i kistom rade i što ih veseli. Hvala im na toj podršci“, kazala je jedna od slikarica, Jadranka Skelin.

Otvorenje izložbe je u 20 sati, a u 21 i 30 slijedi glazbeni program petkom u okviru programa „Ljeto u Azimutu“ koji je večeras povjeren Dariju Vukorepi uz izvedbu pjesama glazbenika poput Towns Van Zandt, Fabrizio de Andre ili Jackson C. Frank.

SUBOTA ZA PLES

Petak pa subota kad će 'zelena pozornica' ponovno zasjati najljepšim bojama umjetnosti – što plesa, što glazbe. U 22 sata na rasporedu je plesna izvedba Lucije Romanove „Zhivila“, a nakon toga i set DJ residenta aka Project 33/45 iza kojeg stoje Nino Rak i Nikola Balvan. Sve gore navedeno dio je programa „Ljeto u Azimutu“ koji potpisuje udruga Kolektiv 4B i sav je program besplatan.

VEĆ IDUĆI TJEDAN

Na istom mjestu ali u četvrtak 3. kolovoza na stageu Buratino svoj će prvi šibenski koncert imati Ana Ćurčin -kantautorica rođena u Bagdadu, odrasla u Moskvi, a koja danas živi i radi u Beogradu. Njena glazba je nježna i moćna, tiha i melodična, bučna i ritmična, objedinjuje indie-rock i folk, koketira s bluesom i ambijentalnom glazbom. Godine 2018. nastaje bend Ana &The

Changes, 2019. su objavili album „Differences”. 2021. pjesmu “Tu” s kojom postaju laureati nagrade Milan Mladenović. U travnju ove godine, Ana & The Changes predstavljaju prvu kolekciju pjesama na maternjem jeziku "Susret".

Iz kategorije: Kultura