Datum objave: 23. Studeni 2020

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK / Pročitajte priču o legendarnom Anti Baraniću u kojoj ćete doznati sve što je u životu radio, njegovoj složenoj obitelji i rodbini, ali i puno toga o Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Ante Baranić, legendarni šibenski fotoreporter sigurno je čovjek koji je u životu  izmijenio najviše poslova. Bio je  auto mehaničar, glumac, lutkar, bolničar, bravar, daktilograf, farmer, saksofonist, jedriličar, a prije i nakon svega fotoreporter, fotograf, najvažniji svjetlopisni kroničar Šibenika 20. stoljeća. Šibenčani će ga ipak u prvom redu  poistovjetiti s fotoaparatom i fotografijom i bez izuzetka dobronamjerno se našaliti na račun fotografija koje nije napravio, a obećao je da hoće. Podsjetit će i na njegove mudre dosjetke o tome kako fotograf nije kozmetičar pa ne može napraviti  "da netko na slici bude lip, ako nije", ali i anegdota (antegndota?) i funcutarije koje prate njegov lik i djelo. U tom izljevu simpatija ocrtavajući svog prijatelja, dobrog poznanika, legendu i šibensku instituciju, Ante će se nekom tko ne poznaje Šibenik i njegovu ćud, ukazati više kao ridikul, gradski oriđinal, farabut, funcut i anegdotski lik nego kao povijesno značajna ličnost, bolje rečeno institucija bez koje Šibenik ne bi bio Šibenik jer bi bio uskraćen za važan dio svog osebujnog, prepoznatljivog identiteta pa i kolektivnog sjećanja na samog sebe.

Ukratko, bez Ante Baranića, fotografa i fotoreportera i svog najvažnijeg svjetlopisnog kroničara 20. stoljeća (ako je ikada prije Ante imao takvog kroničara ne računajući don Krstu Stošića i profesora Ivu Livakovića koji to nisu činili fotografijom) Šibenik ne bi bio Šibenik.

Fotografski opus Ante Baranića danas je impresivno dokumentarističko, zanatsko (pa i umjetničko) djelo koje zaslužuje respekt, a već odavno i primjerenu valorizaciju, ako ne monografijom, onda barem retrospektivnom izložbom.

No, iako Antu Baranića u Šibeniku svi poznaju i spremno će o njemu razgovarati, malo tko će znati reći tko je zapravo Ante Baranić osim što će ga opisati kao vragolastog fotografa i fotoreportera te ispričati neku briljantnu anegdotu o njemu i njegovim nebrojenim zgodama i nezgodama. Dakle, u Šibeniku, Ante Baranić je - Ante Baranić. Malo tko će znati i čiji je, a zbog punice Brodaričanke krivo će ga svrstati među Brodaričane iako je on zapravo s majčine strane korijenski Crničanin. Baka Janja je bila supruga , a majka  Katica kći austrijskog časnika  Karla Hauera.

Sve o Anti Baraniću, njegovoj složenoj obiteljskoj slici i svemu što je u životu radi pročitajte u novom broju internetskog časopisaVolim Šibenik

Iz kategorije: Multimedia