Datum objave: 10. Lipanj 2020

OTIŠLA JOŠ JEDNA ŠIBENSKA SPORTSKA LEGENDA / Umro je Andrija Lambaša, član uspješnog krkinog četverca, ali ne pamtimo ga samo po tome

Diana Ferić
Diana Ferić

Umro je u 82 godini Andrija Lambaša, veslač slavnog Krkinog četverca bez kormilara, koji je 1961. godine u Poreču osvojio naslov prvaka Hrvatske . U njemu su bili Neven Guberina, Ante Vrčić, Andrija Lambaša i Paško Škarica. Iste godine su u Mariboru osvojili i naslov prvaka Jugoslavije.

Od tog slavnog šibenskog sportaša oprostili su se i članovi VK Krka na svojoj Facebook stranici.

Podsjetili su i na njegove najveće uspjehe i to : 1956. godine u Vukovaru na PH u osmercu za muški pomladak pobijedio je Krkin osmerac u sastavu: Vice Aras, Nikica Lambaša, Vlatko Travčić, Ivo Bujas, Živko Baljkas, Blaženko Gojanović, Ivica Brajković, Andrija Lambaša i kormilar Joso Bujas; 1961. godine u Poreču na PH u četvercu bez kormilara za seniore pobijedili su Neven Guberina, Ante Vrcić, Andrija Lambaša i Paško Škarica,a iste godine u Mariboru na PJ u četvercu za seniore pobijedio je Krkin arm, a veslali su Paško Škarica, Andrija Lambaša, Ante Vrčić i Neven Guberina

Šibenčanima je Andrija poznat i kao šef kultne "Šibenkine" prodavaonice gramofona i gramofonskih ploča "Muzikalije" u Kalelargi.

"Sve nove ploče najpoznatijih domaćih i stranih pjevača i bendova smo sedamdesetih godina prošlog stoljeća nabavljali u Andrijinom dućanu. Poznat je i po tome što je prvi šibenčanin koji je kupio i vozio Mini Morisa"; napisao je, opraštajući se od Andrije Lambaše Ivan Lambaša.

Posljednji ispraćaj jednog od izdanaka stare šibenske veslačke garde bit će danas na gradskom groblju Kvanj u 17 sati.

Iz kategorije: Muzej sporta

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3