Datum objave: 07. Listopad 2018

NA DANAŠNJI DAN Prva šibenska trgovina strojeva za pranje rublja otvorena je na Krapnju 1910. godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Poduzetnik Hubert Bolanča otvorio je na današnji dan 7. listopada 1910. godine prvu trgovinu strojevima za pranje rublja u šibenskom kraju, a nalazila se ne u Šibeniku nego na otoku Krapnju.

Bolanča je prodavao ručne parne strojeve za pranje rublja. Sudeći po nazivu „Dalmacija“ moguće je da se radilo o hrvatskom brendu, štoviše izgledno je da Bolanča sam izrađivao te naprave s bubnjem u kojima se voda grijala na kruto gorivo.

Podatke o stroju za pranje rublja „koji je tako udešen da s njime i djevojčica od 12 do 14 godina može upravljati“ nigdje nije bilo moguće pronaći tako da ne znamo je li Bolanča prodavao neki industrijski proizvod ili stropjeve koje je sam izrađivao? Budući da je dućan otvorio na Krapnju moguće je da je tamo imao svoju radionicu i da je sam izrađivao strojeve koji su možda bili i njegova inovacija. 

Zanimljivo je da je Bolanča u reklamama za „punoparni stroj Dalmacija“ naglašavao da se njegovom uporabom mogu spriječiti zaraze opasnim bolestima poput kolere, sifilisa i sušice. Štoviše on naglašava da je „Dalmacija“ upravo za to i pantetirana.

U opisu stroja za pranje rublja „Dalmacija“ navodi se da on služi za „izkuhavanje, izparivanje i desinficiranje rublja“. Njegove prednosti bile su to što „niti rulja, niti gniječi, niti dere rublje“ te što „čuva rublje, treba vrlo malo vode i sapuna“.

Posebno je zanimljivo što je Bolančin stroj za pranje rublja kojeg je nudio na prodaju prije 108 godina, za razliku od današnjih, bio multifunkcionalan. Naime osim za pranje rublja mogao je služiti još i kao „kotao za grijanje vode, kuhanje voća, grijanje glačala i kao kupka“.

Prodavač je tvrdio da je trošak pranja rublja pomoću punoparnog stroja „Dalmacija“ na godišnjoj razini za tri četvrtine manji nego kod ručnog pranja rublja. Cijena stroja za pranje rublja iznosila je 50 kruna, a Bolanča je nudio šestomjesečnu otplatu uz 10 posto kamata. Stroj se mogao pogledati i naručiti svakoga dana na adresi: Hubert Bolanča, Krapanj, Dalmacija.
 

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3