Datum objave: 15. Travanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Talijanska vojska okupirala Šibenik i zavela fašistički teror

Diana Ferić
Diana Ferić

Vojska fašističke Italije ušla je u Šibenik na današnji dan 15. Travnja 1941. godine, a njeno je zapovjedništvo preuzelo svu civilnu i vojnu vlast. Šibenik su talijanski fašisti zauzeli bez borbe, a bez poteškoća su razoružali postrojbe vojske Kraljevine Jugoslavije i zauzeli brodove njene ratne mornarice. Otpor talijanskim fašistima nisu pružile ni ustaške postrojbe i ustaški dužnosnici koje su nakon proglašenja NDH 10. travnja 1941. godine sudjelovale u neuspješnim pokušajima uspostave ustaške vlasti u Šibeniku.
Fašisti su odmah uklonili sve hrvatske zastave i zamijenili ih talijanskima iako je Šibenik tek 18. svibnja 1941. godine, nakon što je poglavnik NDH Ante Pavelić potpisao Rimske ugovore službeno anektiran od strane Kraljevine Italije.
Talijanske fašističke vlasti u Šibeniku je uspostavila prijeki ratni sud i odmah počela zatirati sve što je hrvatsko uključujući i talijanizaciju osobnih imena i obiteljskih prezimena Šibenčana.
Fašisti u Šibeniku i šibenskoj općini koja je tada imala 68 000 stanovnika svoj plan talijanizacije provodili neviđeno okrutno ne prezajući ni od strijeljanja maloljetnika i deportacija djece starih tek nekoliko mjeseci u koncentracione logore na Zlarinu, Vodicama, Molatu, Rabu, Italiji…
Zbog razbijanja izloga s Mussolinijevom slikom fašisti su šibensku djecu osuđivali na smrt vješanjem, a zbog prskanja Ducceove slike tintom cijeli ženski razred Učiteljske škole uhitili i zatočili u logoru. Fašisti u tamnicama premlaćuju djevojke koje imaju iste cipele, Šibenčani trpe batinanja i torturu ricinusovim uljem zbog nepozdravljanja fašističke zastave na Poljani, a šibenski sud postaje središte genocida nad Šibenčanima i slavenskim žiteljima Dalmacije.
Da bi pokorili prkosne Šibenčane, Talijani dovode u grad, u Zablaće, Vodice, Skradin… četnike koji otok Dvainku pretvaraju u stratište, a zajednički, ne bi li odmazdom nešto postigli, krvlju šibenskih težaka, radnika, obrtnika, đaka i djece zalijevaju prugu Šibenik - Perković
Prema podacima koje je prikupio šibenski novinar Josip Grbelja u zatvorima i logorima, ponajviše onom na otoku Molatu, fašisti su zatočili 5362 Šibenčank i Šibenčana među kojima je bilo i jako puno djece. Grbelja je izračunao da su Talijani i četnici, te daleko manje od njih Nijemci nakon kapitulacije Italije, ubili 2549 žitelja Šibenika, Vodica, Tisna, Murtera, Primoštena, Rogoznice, Bilica, Dazline… Od tog broja 729 civila je strijeljano.

  

Video

Iz kategorije: Nostalgija