Datum objave: 21. Srpanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Prije 107 godina u Šibenik stigla razglednica s malezijskog otoka Penanga

Diana Ferić
Diana Ferić

Na današnji dan 21. srpnja 1902. godine u Šibenik je stigla razglednica s 9500 kilometara udaljenog malezijskog otoka Penanga. Razglednicu je primila gospođa Milka Paskiević Ćikara, Europa Sebenico. Razglednicu je poslao Šibenčanin Bruno 2. svibnja 1902. godine što znači da je do Šibenika putovala dva mjeseca i 19 dana. To je najstarija poznata razglednica koja je u Šibenik stigla iz tako velike udaljenosti te kao takva predstavlja dragocjeni kolekcionarski raritet.
Penang je država na sjeverozapadnoj obali Malezije, uz tjesnac Malacca. Ima dva dijela, otok Penang, na kojem je glavni grad, George Town i provinciju Seberang Perai (nekadašnja provincija Wellesley) na Malajskom poluotoku. Druga je najmanja malezijska država, graniči s Kedahom na sjeveru i istoku te Perakom na jugu. Otok Penang danas je povezan s ostatkom države mostovima Penang i Sultana Abdul Halima Muadzama koji je od svibnja 2019. godine najduži prekomorski most u jugoistočnoj Aziji.
Što je Šibenčanin Bruno radio u Penangu početkom 20. stoljeća ne zna se. Moguće je da je bio pomorac. Ne zna se pouzdano ni tko je bila gospođa Milka Paskiević Ćikara, ali će se možda doznati kada se sazna da još postoji razglednica koju je njoj donio poštar. Po svemu sudeći ona i njena obitelj u Šibeniku su bili dobro poznati jer su razglednicu primili iako na njoj nema nikakve adrese. Bilo je dovoljno da bruno napiše: Europa, Šibenik.
 

Iz kategorije: Nostalgija