Datum objave: 11. Veljača 2020

SJEĆANJA / Rijetko tko je bio tako svestran i kreativan, a samouk kao Neva Šikić Baranović, pročitajte priču o njoj!

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je oduvijek bio neiscrpno vrelo darovitih, kreativnih ljudi koji su ga takvog kakav već jest duboko i istinski voljeli. Među njima , svojom bezgraničnom ljubavlju, zanosom i stvaralaštvom kojim ga je prožela posebno mjesto zauzima Neva Šikić Baranović, pjesnikinja, slikarica, spisateljica, brižna čuvarica šibenske baštine, žena neiscrpnog dara i volje koja je cijeli život neumorno svom Šibeniku darivala sebe. Umrla je prerano, u cvijetu stvaralačke mladosti u 76. godini prije četiri godine. Puno je razloga zbog kojih ta dinamična, duhovita i svestrano darovita žena ne može biti zaboravljena, a još je više prilika i povoda da je se sjeti i istakne kao uzor Šibenčanke sa šibenskom dušom koja je živjela i postojala za Šibenik, piče o Nevi Baranović časopis Volim Šibenik.

Neva Šibenčanka, slikala je, pisala je pjesme i igrokaze, glumila je, svirala je, pokretala i poticala, a bila je osnivačica vrijednih čuvarica šibenskih običaja, tradicije i baštine Šibenskih Šuština. I u svemu tomu bila je baš onako po Šibenski samouka. Možda najbolja prigoda da se u šibenskoj kući Kulture sjećanja, barem intimno slavi spomen na nju vrijeme je karnevala jer, priznat će te, za svakoga tko barem nešto zna o šibenskim užancama, Neva je sinonim za šibenske poklade, maškare i karnevale. Upravo je ona sa skupinom istomišljenika obnovila tradiciju maškara i karnevalskih povorki ukazujući se kao dostojna nasljednica velikih povijesnih šibenskih meštara kakvi su bili Ante Frua ili Zvonko Rakamarić u zlatnim godinama šibenskih karnevala prije stotinjak godina.   

Neva nije samo obnovila tradicija maškara i pokladnih povorki kroz grad. Ona je godinama pisala scenarije pokladnih priredbi, kreirala Krnju, pisala dramolete suđenja Krnji prožete fetivim šibenskim humorom, osmišljavala teme, izrađivala maske i konačno poput prave kraljice karnevala osobno predvodila maškarane povorke.

A maškare su samo vrh ledenog brijega svega onoga što je u Šibeniku i za Šibenik radila i to uvijek entuzijastički i volonterski.  Svoj je kreativni, umjetnički pečat stavljala na puno toga pa je čak svojim najmilijima, kada bi im nešto poslala u škartocu obaveznu napisala stih ili lijepu poruku punu ljubavi i oplemenjujućih životnih sokova.

Cijelu priču pročitajte u novom broju Volim Šibenik.

Iz kategorije: Nostalgija