Datum objave: 16. Siječanj 2023

ĆUDOREĐE / Kako je tisućljetni hrvatski Šibenik izrodio mladost u nekulturi nudizma i sablažnjivog ponašanja

Diana Ferić
Diana Ferić

Naše Šibenčanke pokazuju javno svoja ramena, obrijane vratove ispod kratkih kosa, vide im se pazuha, a prsa im se slobodno njišu ispod mizernih krpica, ajme, tim bestidnicama se prozire i ono što bi trebala vidjeti samo nedonoščad kada ih majke doje, pisao je jedan šibenski svećenik 1939. godine u lokalnim novinama.

 

Taman isplovismo iz kanala svetog Ante i pred nama se u svojoj raskoši ukaza taj naš ponositi i uznositi Šibenik, kad eto ti na palubu istrčaše neke ženskinje u kupaćoj odjeći posve gole u gornjem dijelu svoga tijela s nekakvim krpicama na prsima. Ciče i veselo skaču golih trbuha i ogoljenih nogu, od pasa do početka bedara pokrivene samo nekim lepršavim mudantama koje vijore kao barjaci u njihovim skokovima i na lakom maestralu. Grozota. Odmah sam reagirao i ogorčen protestirao. Uvjeren da su strankinje, ponajprije po nesputanosti znane Njemice, oglasih se u njemačkom jeziku, ali me ne razumješe ništa. Čudno su me gledale i smijale još veselije sve njišuć one krpice na prsima. Vidjevši da me ne razumiju uputih im isti prosvjed u talijanskom jeziku, a one se nasmijaše još glasnije. I izađe tada k njima još jedna s krpicama na prsima i suknjom pedalj iznad koljena nehajuć što je vjetar piri, širi i zadiže. Čula je ona moje proteste pa mi, iako videć moj rimski ovratnik i po tome znajuć da sam svećenik i da sam potpuno predan Bogu, veselo priđe i u našem lijepom hrvatskom jeziku reče:

-Ah velečasni, preuzvišeni gospodine, ne znaju vam one tuđe jezike. Znaju samo naš hrvatski jezik. Eto ih vesele se svom Šibeniku iako tek sa Zlarina idu. Ona je s Gorice, a one dvije su iz Varoša, a ja sam vam iz Doca. A što im rekoste velečasni? Po glasu pomislih da ste nešto ljuti na njih? Jesu li prema vam učinile nešto neprilično?

Zabezeknut ne rekoh ništa samo se prekrižih i Boga zazvah. Ta zar je moguće da naš drevni hrvatski Šibenik pun kulturnih dobara i uznositi povjesnik izrodi soj moralno labilnih i slabo kulturnih elemenata koji izazivaju sablazan? Zar je moguće da grad pun moralno zdravog i hrvatskog seljačkog svijeta i poštenog građanstva koje drži do hrvatskih običaja, hrvatskog imena i časti koji su bitni elementi naše tisućljetne hrvatske kulture izrodi mladost u nekulturi nudizma i sablažnjivog ponašanja na javnom mjestu, među ljudima, sred časnog, ćudorednog i skromnog svijet, na ovom parobrodu, na šetalištu, na šibenskoj ulici, pred katedralom, po gostionama i kavana? Sjetih se tada da već vidjeh ženskinje kako sjede po kavanama i puše, kako se šepire gradom u kratkim suknjama i muškim hlačama. Ponašaju se kao da je naša hrvatska zemlja nekakva afrička obala na kojoj se urođenici ne ustručavaju gola tijela. U toj sablazni, u tom nudizmu i bezbožnom nehaju svaka finija duša, svaki kulturnijih hrvatski čovjek koji svoju izobrazbu nije crpio iz pornografskih listova kojima nas obdaruju različiti nakladnici i trgovci nemoralom, u takvom ponašanju vide uvredu za našu sredinu i opasnost za narodni moral.

Više u Volim Šibenik

Iz kategorije: Nostalgija