Datum objave: 15. Svibanj 2020

JUBILARCI / Spomenik kralju Petru Krešimiru IV. otkriven je prije 20. godina . Bio je to spektakularan događaj.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kao da je bilo jučer, a prošlo je već 20. godina od kako je u Šibeniku otkriven spomenik hrvatskom kralju Petru Krešimiru IV..  Bio je to spektakularan događaj upriličen 10 godina nakon što je Sabor Republike Hrvatske proglasio novi Ustav RH kojim je definirano da je Republika Hrvatska  jedinstvena i nedjeljiva, demokratska i socijalna država, da je suverenitet RH neotuđiv nedjeljiv i neprenosiv i da su sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše vrednote ustavnog poretka RH.

-Otkrivanjem spomenika, kazao je tadašnji šibensko - kninski župan Gordan Baraka, ispunjena je dugogodišnja želja Šibenčana da podignu spomenik kralju koji je Šibenik, taj prvi samorodni hrvatski grad na Jadranu, 1066. godine, spominjanjem njegova imena u jednoj svojoj darovnici, uveo u povijest. Zamisao o podizanju spomenika Petru Krešimiru IV. dao je krajem l944. Vladimir Nazor, ali se ta ideja ugasila i oživjela ponovno 197l. godine, kada je Skupština općine donijela odluku o podizanju spomenika. No, prave pripreme, rekao je, počele su tek 1990.godine. Zbog rata su potrajale punih deset godina. Spomenik je otkriven 934 godine nakon prvog pisanog spomena imena Šibenika u Krešimirovoj darovnici i na dan kada je u Saboru 1990. godine donesen Ustav samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Spomenik je otkrila predsjednica Županijskog doma Hrvatskog sabora, Katica Ivanišević, a o značenju Petra Krešimira IV. za Šibenik i Hrvatsku govorili su gradonačelnik Šibenika, Franko Čeko i saborski zastupnik i nositelj projekta podizanja spomenika Paško Bubalo, a blagoslovio ga je blagoslovio šibenski biskup, msgr. Ante Ivas.

Otkrivanju spomenika, uz autoricu Mariju Ujević, bio je nazočan i arhitekt Branko Silađi, autor postavljanja spomenika u Perivoju Roberta Visianija.  

Iz kategorije: Spomenar