Datum objave: 04. Kolovoz 2020

ŽABORIĆ 1960. - 2020. / Šibenski novinar Joško Čelar 1960. godine snimio je pustu uvalu Žaborić i proročki napisao: -Ovdje će procvjetati turizam!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenski novinar, repoprter i vrsni fotograf Joško Čelar, doajen šibenskog i hrvatskog novinarstva, snimio je 1960. godine pustu uvalu Žaborić s lijepom pješčanom plažom i zapisao da će na tom mjestu vrlo brzo procvjetati turizam.
-Malo je takvih plaža ne samo okolici Šibenika poput ove u uvali Žaborić, zapisao je Joško Čelar, To je prirodni biser kojeg turisti i izletnici već sada s divljenjem i čežnjom gledaju, ali mu na žalost ne mogu prići i ne mogu u tom raju uživati jer nema pristupnog puta osim jedne vododerine u ilovači kojom se do mora i pješčanog žala provlači mladost. Sada je tako, turisti mogu masline i plažu gledati s ceste i uzdisati, no vrlo će se brzo ovdje stvari promijeniti, a Žaborić će postati turistički biser Dalmacije.

Da je Joško bio u pravu potvrđeno je već 1961. godine kada je tadašnja Općina Šibenik u planovima razvoja turizma i svojim prostornim planovima uvalu Žaborić namijenila upravo turizmu. Prema tadašnjim vizijama u toj uvali s tek nekoliko kuća bilo je predviđeno uređenje kampa i rekreacijske zone te izgradnja motela. Ti planovi nisu ostvareni, ali se proročanstvo Joška Čelara ostvarilo. Žaborić je zaista izrastao u turistički biser Dalmacije.

Prije 60 godina u toj je uvali bilo samo nekoliko kuća. Danas je Žaborić razvijeno naselje s oko 500 stalnih stanovnika i jedno od afirmiranih turističkih odredišta na šibenskoj rivijeri.

Iz kategorije: Spomenar