Datum objave: 10. Kolovoz 2020

KOJI VAM JE PROJEKT BOLJI?/ Plan za uređenje tvrđave Barone postojao je i 1979. godine, usporedite ga sa sadašnjim stanjem

Diana Ferić
Diana Ferić

Znate li da je i prije projekta uređenja tvrđave Barone koji je izradilo Društvo Juraj Dalmatinac krajem osamdesetih godina postojao plan uređenja te tvrđave?

Stalna izložba starog oružja, teleskop za razgledavanje šibenskog arhipelaga, zvjezdarnica, ekskluzivni restoran sa starim i izvornim šibenskim jelima, plesni podij, prostor za prodaju šibenskih proizvoda bilo je predviđeno na toj tvrđavi.

Osnovna organizacija udruženog rada "Šubićevac", radne organizacije "Ugostiteljstvo" izradila je 1979. godine projekt uređenja, revitalizacije i turističke valorizacije tvrđave Barone. Izrada projektne dokumentacije povjerena je Projektnoj organizaciji »Plan« , a autori projekta bili su diplomirani inženjer arhitekture Stevan Popović i građevinski tehničar Tomislav Relja.

Projektom je definirao uređenje cijele tvrđave Barone i njeno pretvaranje u ugostiteljsko izletnički i rekreacijski centar. Domaćim i stranim posjetiocima nudio se obilazak tvrđave i upoznavanje s poviješću Šibenika, posebno slavnim danima obrane Šibenika od Turaka, stalni postav izložbe starog oružja i povijesnih artefakata, panoramski pogled na grada i okolicu posebno na šibenski arhipelag uz pomoću teleskopa, pogled na noćno nebo iznad Šibenika iz zvjezdarnice na krovu restorana, restoran s ekskluzivnom ponudom izvornih starih šibenskih i nacionalnih jela i plesni podij pod pergolom.  

Prilaz automobilima trebao je biti riješen iz smjera Šubićevca, a na sjevernoj strani je planirana izgradnja parkirališta. Bilo je predviđeno uređenje starog povijesnog ulaz u tvrđavu koji je otkriven tijekom pripremnih arheoloških istraživanja u suradnji sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Restoran je trebao imati oblik betonske fortifikacije kako bi se što bolje uklopilo u ambijent, a javne površine su trebale biti uređene za odmor, zabavu i rekreaciju. Posebno je bio istican plan postavljanja zvjezdarnice na krovu restorana i uređenje prostora za stalni postav izložbe povijesnih eksponata te prostora za prezentaciju proiz­voda SOUR-a »Šibenka« i šibenskih proizvođača.

 

Svoje je mišljenje o tom projektu tada dao i Regi­onalni zavoda za zaštitu spomenika kulture u Spli­tu:

"Pregledali smo idejno rješenje za izgradnju ugo­stiteljskog objekta na tvr­đavi Šubićevac / Barone u Šibeniku i smatramo da se predlo­ženo rješenje odlično uklopio u cjelinu tvrđave bilo u pogledu unutar nje ili izvana. Isto tako je funkcionalno objedinjen cijeli prostor tvrđave što pridonosi jedinstvenom doživljaju tog ambijenta", ocijenili su.

 

Prema procjenama stručnjaka SOUR-a "Šibenka" na uređenoj tvrđavi Barone bilo bi otvoreno 28 stalnih radnih mjesta, a tijekom turističke sezone broj zaposlenih bio bi 45. Tvrđava Barone s novim restoranom i novim sadržajima trebala je primiti prve goste 1. svibnja 1980. godine. NO to se naravno nije dogodilo.

Tridesetak godina nakon toga Društvo Juraj Dalmatinac krenulo je u projekt uređenja tvrđave Barone.

Obnovljena i revitalizirana tvrđava Barone otvorena je 29. siječnja 2016. godine. Tvrđava Barone dobila je sve planom predviđene sadržaje uključujući spajanje sadašnjosti i prošlosti pomoću holograma i novih tehnologija, a ljeti je i pozornica za manje koncerte i kino na otvorenom.  

Iz kategorije: Spomenar