Datum objave: 30. Kolovoz 2020

RASPRODAJA ŠIBENSKE BAŠTINE / Izvrsna fotografija zaboravljene šibenske tvornice sapuna "Slavija" prodaje se za 100 eura

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Stare fotografije i razglednice Šibenika na visokoj su cijeni među kolekcionarima širom svijeta, a tržištu antikviteta svako malo se pojavi nešto zanimljivo i vrijedno. Ovih dana na internetu je hit fotografija na kojoj se iza velike skupine djece vidi znamenita šibenska tvornica sapuna "Slavija". Ova stara fotografija ponuđena je na prodaju po vrlo visokoj cijeni od čak 100 eura (cca 750 kuna) te spada među trenutno najskuplje stare fotografije Šibenika.
Fotografija na kojoj se vidi tvornica sapuna "Slavija" višestruko je zanimljiva. Prije svega svjedoči o velikom broju djece u župi Varoš u ranim godinama 20. stoljeća, a posebno je vrijedna zbog "Slavije" - prve šibenske rindustrijs (ili manufakture) sapuna odnosno kozmetičkih preparata. Sapuni šibenske "Slavije" bili su dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća vrlo cijenjeni i traženi prije svega zbog odlične kakvoće te zbog činjenice da palminog i kokosovog ulja izrađivani i od čistog maslinovog ulja. Žuti i zeleni sapuni od maslinova ulja imali su na papirnom omotu poseban logo; bijelog konja u trku kroz jelovu šumu. Na žalost imamo samo opis te zanimljive ambalaže, a koliko je poznato nema ni jednog sačuvanog primjerka.
Vlasnici i osnivači tvornice sapuna "Slavija" bila su braća Iljadica Grbešić pokojnog Petra. Od njih je tvornicu sapuna uoči Drugog svjetskog rata kupio otac legendarnog šibenskog sportaša i sportskog djelatnika Mite Boranića. On je promijenio ime tvornici te je ona pod imenom "Galeb" osim sapuna među prvima u Dalmaciji proizvodila i kreme za zaštitu od sunca, losione za kosu i neke druge kozmetičke preparate.
Šteta je što se takav dokument kakva je fotografija na kojoj se vidi tvornica sapuna "Slavija" treba pojaviti u nekoj internetskoj trgovini da bi pao tračak svjetlosti na zanimljivu i bogatu šibensku industrijsku baštinu, baštinu ljepote i bogatu tradiciju proizvodnje sredstava za njegu tijela, higijenu i ljepotu.  

Iz kategorije: Spomenar