Datum objave: 09. Studeni 2020

NOGOMETNI SPOMENAR / Mišo Kovač i prvi šibenski rock bend "Magneti" spašavali su 1965. godine NK "Šibenik" od bankrota i omogućili mu nastavak natjecanja u Drugoj ligi

Stanko Ferić
Stanko Ferić

HNK "Šibenik" posljednjih tjedana oduševljava Šibenčane i osvaja naklonost hrvatske (ne samo) nogometne publike. Odlična igra, više nego dobri rezultati i optimistična atmosfera digli su navijače na noge, mnoge je natjerali da se vrate na Šubićevac pogledati dobru utakmicu, a općenito se prema Šubićevcu i šibenskom nogometu gleda bitno pozitivnije.
No HNK "Šibenik", odnosno NK "Šibenik" kako se zvao prije demokratskih promjena, uvijek je uživao potporu Šibenika i Šibenčana, čak i onda kada mu nije išlo dobro. Bilo je grintanja, trauma i još koješta, ali potpora nikada nije izostala. U svjetlu aktualnih uspjeha lijepo je sjetiti se da su Šibenčani 1965. godine složno i zdušno pomagali "Šibeniku" da se spasi od bankrota i namakne sredstva za nastavak natjecanja u Drugoj ligi. Tada je za spas "Šibenika" organizirana akcija nazvana sabirnom. Vrlo brzo prikupljen je novac za praznu klupsku blagajnu, a ključni doprinos dala je neobična i (ne)očekivana ekipa. Bili su to pjevač Mišo Kovač i prvi šibenski rock bend "Magneti". Te 1965. godine Mišo i "Magneti" organizirali su dva koncerta od kojih je čisti prihod išao u korist NK "Šibenik". Štoviše, Mišo i Magneti, pozvali su i drugu dvojicu tada već slavnih i etabliranih Šibenčana, Arsena Dedića i Vicu Vukova, da i oni održe slične koncerte.

"Magneti", koji će nakon fuzije s "Mjesečarima" postati slavna grupa "Mi" 1965. bili su Berislav Baranović, Siniša Škarica, Branko Vudrag, Nenad Vukman i Đorđe Nikolajević, a osim Miše Kovača s njima su kao pjevači nastupali još i Igor Gulin i Goran Livaković.

Iz kategorije: Spomenar