Datum objave: 21. Siječanj 2021

SPOMENAR / Odobrena sredstva za zaštitu Poljane od oborinskih i bujičnih voda. Uz sjeverni rub gradi se kanal i zaštitna brana.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Izrađen je projekt, osigurane su sve potrebne suglasnosti i odobren je novac za izgradnju kanala i zaštitne brane duž sjevernog ruba Poljene koji će taj trg zaštiti od oborinskih i bujičnih voda. Odluka je donijeta po ubrzanom postupku zbog sve učestalijih poplava na Poljani, potapanja prometnice uz nju do stanja neprohodnosti te konstantnih poplava u podrumskim prostorijama Doma JNA. Kanal je projektiran tako da će moći prihvatiti i najveće bujice te ih odvesti u more kroz izljev koji će biti izgrađen s istočne strane mula Krka. Između kanala i Poljane podiže se estetski osmišljen i u vedute Poljane uklopljen zaštitni zid koji će spriječiti da se bujice preliju na Poljanu. Od plana da se bujice s Poljane usmjere prema moru kanalom kroz gradski perivoj odustalo se zato što je prokop natkrivenog kanala duž ulice ispred Stare pošte, jednostavniji, povoljniji i lakši za održavanje.

EPILOG: Odluka o izgradnji kanala i zida za zaštitu Poljane od bujičnih voda i poplava donijeta je u siječnju 1966. godine. Iako su tada bila osigurana i potrebna sredstva, radovi nikada nisu započeli. Zašto? Ne zna se jer o tomu nema pisanih tragova i dokumenata. Nestao je i projekt koji je predviđao podizanje "estetski osmišljenog i u vedute Poljane uklopljenog zaštitnog zid koji će spriječiti da se bujice preliju na Poljanu".

Na slici: Šibenska Poljana 1966. godine  

Iz kategorije: Spomenar