Datum objave: 09. Lipanj 2021

SPOMENAR / Policija otkrila mladića koji je na Šubićevcu 15 godina živio u spilji kao pustinjak, a da za njega nitko nije znao! Bio je sretan kada je kažnjen s 4 mjeseca zatvora.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Istražujući krađe povrća iz vrtova na Šubićevcu, odjeće sa sušila, jaja iz kokošinjaca te posebno telefonskih kablova i bakrenih žica, policija je u Šibeniku na Šubićevcu otkrila – pustinjaka – mladog čovjeka u najboljim godinama koji prema vlastitom priznanju već 15 godina živi sam u spilji. Za spilju i pustinjaka A.B. (puno ime i prezime poznato je redakciji portala OP.A.) nitko u Šibeniku nije znao niti je nešto neobično primjećivao. Uglavnom pokazalo se da je šubićevački pustinjak dječak koji je nestao prije petnaest godina te je nakon uzaludne potrage proglašen mrtvim, a već je odavno oplakan i zaboravljen. Od obitelji mu više nitko nije živ. Policiji je ispričao da je jednog dana lutajući Šubićevcem pronašao skrovitu spilju i odlučio u njoj živjeti. U nju se sklonio i više se nikome nije javljao. Hranio se krađom povrća iz vrtova i jaja iz kokošinjaca, povremeno uzimanjem mlijeka iz kanti mljekarica, ali i hranom iz otpada, a kada je za teških dana bio baš očajno gladan otimao je kranu psima i provaljivao u konobe. Počeo je bolje živjeti kada je otkrio da se staro željezo, osobito bakar, dobro plaća pa je počeo krasti telefonske kablove. Staro željezo i ukradene kablove prodavao je u Šibeniku. Tako je došao do nešto novaca pa je, odjeven u pristojnu odjeću koju je krao, često odlazio u Šibenik. S nikim se nije družio, nikome nije bio sumnjiv, a policiji je priznao da je čak i djevojku imao. S policijom nikada nije imao problema i na njega nitko nije pokazivao nikakvu sumnju jer je bio pristojan i uredan.Na pitanje zašto je otišao od kuće da bi živio sam u spilji kazao je da je uvijek volio samoću i da je imao 10 godina kada je shvatio da mu se ljudi gade. Policiju je zanimalo i kako je mogao sa stupova skidati telefonske kablove, a da to nitko ne primijeti. Objasnio im je da se na stupove penjao i skidao žice po danu odjeven u odoru poštanskog službenika koju je nekom zgodom ukrao pa nikome nije bio sumnjiv.
Šibenski pustinjak uhićen je izveden pred sud. Osuđen je na četiri mjeseca zatvora. Nakon izricanja presude kazao je da je zadovoljan i da će mu zatvor dobro doći jer se zaželio jesti nešto kuhano.

Šibenik, 1941.

Iz kategorije: Spomenar