Datum objave: 06. Rujan 2021

SPOMENAR / Šibenik, grad vrsnih pjevača, glazbenika i pjesnika mora biti proglašen državnom metropolom šansone, tvrdi Udruženje novinara Srbije.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

-Šibenik koji se dokazao nebrojenim vrsnim pjevačima, gitaristima i sviračima mandoline, a ima i mnoge pjesnike vične vještom slaganju stihova, mora se proglasiti državnom metropolom šansone i šasonete. Ta titula Šibeniku pripada i on je se ne smije odreći jer je to njegova izvorna izvrsnost, a i tradicija mu je takva da mu nema premca. - tvrdi Gabro Pilić, dopisnik zagrebačkog „Jutarnjeg lista” iz Beograda, predsjednik Udruženja novinara Srbije, istaknuti borac protiv režimskih novinara, članova Jugoslavenske radikalne zajednice.
Gabro Pilić, novinar, pjesnik, glazbenik, skladatelj i trubadur, prenio je ove stavove Udruženja novinara Srbije sjećajući se svog dolaska u Šibenik i predstavljanja publikacije svojih šansoneta „Španjolska Romanca” i „Sitna pjesma” 1933. godine u Šibeniku, tiskanih u verzijama udešenim za izvođenje na klaviru i gitari. Gabro, i sam izvrstan tenor, spomenuo se tom zgodom šibenskih tenora kojima, po vlastitim riječima, nije dorastao i za koje je šteta što venu u anonimnosti.
-
Naši pjevači u Dalmaciji, kazao je šibenskom novinaru Manfredu Makali, nenadmašna su sluha i glasa, a među njima su najbolji Šibenčani koji ih sve nadmašuju kako timbrom tako i stasom, a još više snažnim prsima zaslužnim za njihove moćne glasove koje nije moguće ničim nadglasati.
Šibenik, rujan 1938. (prema bilješkama novinara Manfreda Makale).

Iz kategorije: Spomenar