Datum objave: 22. Svibanj 2023

NA DANAŠNJI DAN / 283. obljetnica posvećenja crkve Gospe van Grada. Počeli su je graditi 1650. godine Ivan Banovac i njegov sin Bože

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenski biskup Karlo Donadini na današnji dan 22. svibnja 1740. godine posvetio je oltar i dograđenu crkvu Gospe van Grada u Varošu. Na mjestu starije crkve iz 14. stoljeća posvećene sv. Kuzmi i Damjanu koja je u 15. stoljeću bila proglašena kapelanskom crkvom pod imenom svete Marije u Vrtlima, Ivan Banovac i njegov sin Bože iz Sinja, rođaci varoškog župnika fra Josipa Banovca izgradili su 1650. godine novu crkvu. Obitelj Banovac darovala je i srebrnu „košulju” koja se i danas nalazi na Gospinoj slici. Gospina kruna iskovana je 1884. godine, a ukrašena je dragim kamenjem darovanim Gospi. Pročelje crkve i zvonik građeni su od kamena iz Segeta, a 1826. godine na zvonik je postavlojen sat koji je nabavio i Šibeniku darova Istranin Antun Solaria. Sat na zvoniku crkve Gospe van Grada sto godina nije točno pokazivcao vrijeme jer ga nitko nije zao ugoditi. Učinjeno je to tek 1926. godine i sat od tada pokazuje točno vrijeme.
U vrijeme kada je crkva Gospe van Grada proširena i posvećana župi Varoš pripadala su sela Mandalina, Donje Polje, Konjevrate i Danilo.

Iz kategorije: Spomenar