Datum objave: 29. Lipanj 2023

SPOMENAR / Šibenčani su u 18. stoljeću kupovali Viagru od travara iz Zagore koji je znao kako izazvati dobru volju kod žena

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Sredstva za jačanje spolne želje, rješavanje problema tzv. erektilne disfunkcije i raznovrsni seksualni stimulansi nisu, kao što bi se moglo pomisliti, nikakav suvremeni izum. Naprotiv poznata su od davnina, a nisu bila nepoznata ni starim Šibenčanima koji su ih u 18. stoljeću nabavljali ne u ljekarnama nego kod travara i iscjelitelja u Zagori. Oni su muškarcima nudili učinkovita prirodna sredstva za jačanje spolne moći, ali su uz njih onima kojima su potrebna, obvezno davali i preparate koji „čine dobru volju kod žena, svašta im dogone na pamet i malo omekšaju razum”.
Problem nedovoljno jake ili nedovoljno trajne muškosti travari iz Zagore rješavali su maslinovim uljem s ekstraktom od lovorovog lista i mravinca. To ulje koje je moralo dozrijevati na proljetnom suncu, a bilo je učinkovito samo ako se koristi na točno propisani način: muškarac koji želi snagu, trajnost i plodnost mora tri večeri prije susreta sa ženom po pola sata namakati testise u mlakom ulju i poći na spavanje u debelim toplim vunenim gaćama.
Uz ulje s ekstraktima lovora i mravinca muškarci kojima je pomoć bila potrebna, dobivali su od travara vino u kojem je natapan korijen trave volujski jezik od kojeg vino postane slatko, a „kod žena čini dobru volju, svašta im dogoni na pamet i malo omekša razum”.
Zanimljivo je da se u rukopisu iz 1875. godine spominje da maslinovo ulje s ekstraktima lovora i mravinca najbolje djeluje ljeti, a muškarcu „neće biti od koristii, ako njemu žena s kojom će leći nije draga” i s druge strane „ako žena nije prema njemu susretljiva i u slučaju da on njoj nije drag.”

Šibenik, 1870. (rukopisna bilješka koja se čuva u ostavštini ugledne šibenske obitelji)

Iz kategorije: Spomenar