Datum objave: 29. Studeni 2016

Poznata nominirana imena za ovogodišnu plaketu Valovi za najpožrtvovnije spašavanje na moru

Šibenik News
Šibenik News

Ovog će vikenda biti održana 17. Šibenska regata krstaša, a uz nju i tradicionalna dodjela plakete Valovi Šibenika. Riječ je o plaketi koja se dodjeljuje za najpožrtvovnije spašavanje na moru u kojoj je bar jedan od sudionika bio jedriličar ili jedrilica.


Lani je plaketa posthumno dodijeljena bračnom paru Francescu Salpietro i Marineldi Patella koje je na njihovoj jedrilici pregazio i usmrtio Tomislav Horvatinčić svojim gliserom.

 

Ove godine za dodjelu su nominirana tri spašavanja, a dogodila su se i na jugu i na sjeveru Jadrana, te na Atlantiku.


Nominacija s Atlanskog oceana se odnosi na spašavanje koje je izvela posada trgovačkog broda „Anton Topić“ s kapetanom Antom Ragužom iz Dubrovnika. Oni su s pučine spasili britanskog jedriličara Richarda Tolkiena koji je Atlantik prelazio u regati od Plymoutha do New Yorka. Njemu je za vrijeme plovidbe došlo do pucanja dijela opreme uslijed čega je doživio opasnu ozljedu glave i nije mogao dalje nastaviti s jedrenjem.


Druga nominacija također dolazi iz naše najjužnije županije, a odnosi se na Cavtatskog ronioca Bobu Obradovića koji je spasio nautičara ozlijeđenog na katamaranu „NDS Darwin“. Član posade katamarana je također doživio ozljedu glave, a nesreća i spašavanje su se dogodili za vrijeme nevremena.


Treća nominacija se odnosi na spašavanje 75-godišnjeg Čeha koji je s malom iznajmljenom jedrilicom izašao na otvoreno more ispred Poreča. Problem je nastao kad se podiglo nevrijeme zbog kojeg se vremešni jedriličar nije uspio na vrijeme vratiti na kopno. Nakon pristiglog poziva preko Lučke kapetanije, Marijan Babić je sa svojim gliserom izašao na more i pronašao nesretnog turista.


Tko će biti dobitnik ove godine bit će objavljeno na tiskovnoj konferenciji koja će u povodu organizacije Šibenske regate krstaša organizirati ovog tjedna. Dobitnika će do tada izabrati povjerenstvo sastavljeno od članova JK Val.
 

Iz kategorije: Sport