Datum objave: 01. Travanj 2023

NOGOMET / Znate li kojih je pet nogometaša Šibenika napravilo najveće karijere?

Diana Ferić
Diana Ferić

Nogometaši Šibenika trenutno ispunjavaju zadatak ostanka u Hrvatskoj nogometnoj ligi. Nalaze se na devetoj, pretposljednjoj poziciji, koja osigurava boravak u elitnom rangu hrvatskog nogometa i naredne sezone. Zaostatak za osmoplasiranom momčadi je poveći te, stoga, sportske kladionice prognoziraju kako se Šibenik neće maknuti s devetog mjesta do kraja sezone. Posljednjeplasirana Gorica zaostaje previše, no oprez mora uvijek postojati. Do kraja HNL-sezone ostalo je još devet kola. Dakle, 27 bodova je u igri...

Šibenik je tijekom svoje povijesti imao puno izvrsnih igrača, a najveći uspjesi kluba postignuti su prije 10-15 godina. “Narančasti” su 2007. osvojili četvrto mjesto u HNL-u, kao i 2010. kada su igrali i finale Kupa što im je donio proboj u kvalifikacije za Europsku ligu. Bilo je lijepih dana i za vrijeme bivše Jugoslavije - Šibenik je triput slavio naslov u 3. ligi: 1951., 1976., 1983. godine.

Budući da je tijekom Šibenikove povijesti na Šubićevcu nastupalo mnogo klasnih nogometaša, u nastavku ćemo se dotaknuti petorice koji su kasnije ostvarili sjajne karijere...

Petar Nadoveza

Legendarni “Pere” napustio nas je sredinom ožujka u 81. godini života. Petar Nadoveza najviše je bio zapažen po razdoblju provedenom u Hajduku (1963. - 1973.) tijekom kojega je bio jedan od najtraženijih nogometaša bivše Jugoslavije. No, Petar je rođen u Šibeniku gdje je i napravio prve nogometne korake. Uvelike mu je pomogao Stojan Mileta, čovjek koji je u to vrijeme otkrivao mnoge talente na području čitave Dalmacije. Pod vodstvom trenera Slavka Luštice, inače osvajača olimpijskog srebra iz Helsinkija 1952., Nadoveza je debitirao u prvoj momčadi Šibenika 1959., a četiri godine kasnije uslijedio je transfer u splitski Hajduk.

Krasnodar Rora

Još jedna legenda hrvatskog nogometa. Za razliku od Nadoveze koji se proslavio u Hajduku, Krasnodar Rora postao je poznat diljem nogometne Europe u dresu zagrebačkog Dinama. Sezona 1962./63. Bila je unikatna u Šibenikovoj povijesti jer su u njoj narančasti dres nosili i Nadoveza i Rora! Kad je “Pere” otišao put Splita, Rora je postao jedan od oslonaca ekipe koja je pružala jako dobre rezultate u 2. Jugo-ligi. Godine 1964. otišao je put Zagreba gdje je postao prava ikona kluba u kojem je osvojio Kup velesajamskih gradova 1967. godine.

Slaven Bilić

Za razliku od Nadoveze, Bilić je već bio dio Hajdukovog pogona, no zbog boljeg razvijanja, poslan je na posudbe u Primorac iz Stobreča na pola godine, a godinu i pol proveo je na kaljenju u Šibeniku. Bilo je to na samom kraju 1980-ih, onda kada se Šibenik borio za sam vrh jake 2. jugoslavenske lige. Unatoč tomu što je bio stoper, Bilić se pokazao kao vrsni strijelac, zabivši sedam ligaških pogodaka u dresu “Narančastih”.

Ivica Križanac

Rođen u Splitu, svoj talent pokazao je igravši za mlađe kategorije Omiša i Šibenika. U Šibeniku je upisao prve seniorske minute, u sezoni 1997./98., nakon čega je otišao na sjever Hrvatske – najprije u Slaven Belupo pa onda u Varteks. Nije bio prepoznat od strane hrvatskih stručnjaka pa se uputio u Češku i Poljsku, da bi 2005. godine stigao u ruski Zenit gdje je karijera konačno krenula uzlaznom putanjom. Postao je jedan od najboljih stranaca u novijoj povijesti Zenita, a u ovom je klubu 2008. godine osvojio Kup UEFA-e i europski Superkup.

Nikola Kalinić

Iako nije postao “novi Zlatan Ibrahimović”, kako je prognozirao Krunoslav Jurčić još 2006. godine, Nikola Kalinić napravio je sjajnu karijeru. Igranjem za klubove poput Milana, Rome i Atletico Madrida ne može se pohvaliti veliki broj nogometaša. Nakon što je čar seniorskog nogometa okusio na Poljudu, otišao je na posudbu u Pulu, a kratko vrijeme tijekom 2007. godine proveo je na Šubićevcu, kao suigrač tada već etabliranog Ante Rukavine, i u momčadi koja se punila novim pojačanjima. Godine 2015. u “pokojnom” Dnjipru igrao je i finale Europske lige, isto kao Križanac sedam godina ranije u Zenitu, no ruku na pehar ipak nije stavio.

Iz kategorije: Sport