Datum objave: 16. Svibanj 2012

Fakultetske diplome ima 10 posto nezaposlenih u Županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Nezaposlenost je  u Šibensko - kninskoj županiji u travnju povećana za 8,5 posto u odnosu na ožujak, ali je ipak za 4,4 posto veća nego u istom mjesecu lani. Potkraj travnja 2012. u Hrvatskome zavodu za zapošljavanje Područne službe Šibenik bilo je registrirano 8.047 nezaposlenih osoba. U odnosu na travanj prošle godine povećan je i broj nezaposlenih žena i to za  6,5  posto.Tako je udio žena, koje inače čine većinu u evidentiranoj nezaposlenosti, porastao za 1,1 posto. 

No u travnju ove godine  prijavljeno je ukupno 656 slobodnih radnih mjesta, što je 53,6  posto više nego u istom razdoblju lani.  Najviše  se radnika traži u turističkoj djelatnosti i trgovini, a uglavnom je riječ o sezonskim poslovima. U travnju je zaposleno 980 osoba. Više od 90 posto je zasnovalo radni odnos na određeno vrijeme,  a više od polovice za sezonske poslove. To su uglavnom KV i VKV radnici.


U strukturi nezaposlenih i dalje je najviše  onih od 60 godina pa naviše te mladih  ljudi od 20 do 24 godine, oko 14 posto, a po broju ih slijede oni od 40 do  49 godina, oko 12 posto. najveće povećanje broja nezaposlenih u travnju se dogodilo upravo us kupini mladih od 210 do 24 godine. 
Prema zanimanjima primat nose nezaposleni  KV i VKV radnici. Ima ih oko 40 posto. Nezaposlenih s prvih stupnjem fakultetskog obrazovanja  i fakultetskim obrazovanjem je oko 10 posto. 

Iz kategorije: Vijesti