Datum objave: 16. Svibanj 2012

EU Info dan u Županiji: Uvaženi predavači i slab odaziv

Diana Ferić
Diana Ferić

Uvažavajući činjenicu da će Hrvatska pa tako i Šibensko - kninska županija vrlo brzo postati dio jedinstvenog evropskog tržišta i Europske unije šibenska županijska vlast je, povodom Dana županije, danas organizirala EU Info dan "Europsko sutra". Na prezentaciju u Gradsku vijećnicu, na kojoj su govorili uvaženi predavači univ. prof. dr Franzom Schausbergerom, direktorom Instituta regija Evrope i Mira Lepur, predstavnica  Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu pozvani su predstavnici gradova i općina, javnih ustanova, udruga i poduzeća ali je odaziv, unatoč vitalnom značaju tema i kompetentnim predavačima, na žalost bio slab što samo potvrđuje da su u na šibenskom pdoručju rijetki još shvatili i prihvatili izazove koji pred svima stoje zbog ulaska u EU.

" Organiziranjem EU Info dana željeli smo pridonijeti boljoj informiranosti o tomu što nas čeka ulaskom u Europsku uniju, pogotovu kada je riječ o jedinstvenom europskom tržištu. Zaista mi je čast što je upravo na ovom skupu prvi put u Hrvatskoj istupio gospodin Franz Schausberger, direktor Instituta regija Europe koji nam je pružio niz dragocjenih informacija o tomu kako se moramo pripremiti za ulazak u EU. Drago mi je i što nam se pridružila gospođa Mira Lepur, inače naša Šibenčanka koja je govorila o tomu kako odgovoriti na izazove jedinstvenog europskog tržišta i kako uspješno lobirati za interse hrvatskih tvrtki u Bruxellesu. Žao mi jedino što su izostali predstavnici Ministarstva za regionalni razvoj Republike Hrvatske koje bismo rado ovdje vidjeli, ali su nas u posljednji čas obavijestili da su prezauzeti i da nitko ne može doći.", kazao nam je župan Goran Pauk.

Direktor Instituta regija Europe Franz Schusberger izjavio nam je kako je važno da građani Hrvatske shvate da ulaskom u EU neće biti riješeni svi njihovi problemi i da će neki tek početi te da za to moraju biti spremni. "Moja zadaća je da upoznam vaše građane s izazovima i šansama koje im se pružaju ulaskom u EU, ali i da im realno kažem što ih u EU očekuje. Jako je važno da ljudi na svim razinama, a ne samo na razini hrvatske vlade, budu involvirani i uključeni u proces ulaska u EU, a mislim da da se u tome zakazalo. Nadam se ipak da ste vi u Hrvatskoj bolje pripremljeni za iskorištavanje šansi koje se nude, za razliku od Bugarske i Rumunjske koje to nisu znale iskoristiti. No, pred vama je još puno posla.", kazao je Franz Schusberger. Mira Lepur je, uz ostalo,  predstavila aktivnosti Hrvatske gospodarske komore kojima se pomaže poslovanje hrvatskih tvrtki na europskom tržištu kao i Europsku poduzetničku mrežu kao najveću mrežu potpore malom i srednjem poduzetništvu.

Jutros je u sklopu EU Info dana na Veleučilištu u Šibeniku održana videokonferencija na kojoj su online sudjelovali profesori i studenti Veleučilišta u Kninu, a tema je bila mobilnost studenata u nastavnog osoblja u EU. O tome je govorila Snježana Matek-Sačer iz  Agencija za mobilnost i programe Europske unije, a Lucija Aužina iz Upravnog odjela za gospodarstvo Šibensko - kninske županije održala je predavanje od nazivom  „Eurodyssee“. Riječ je o programu razmjene mladih Skupštine europskih regija koji je započeo 1985. Svrha EURODYSSÉE programa je omogućiti mladim ljudima da steknu profesionalno iskustvo i nauče jezik zemlje domaćina. Ciljevi programa su stvaranje svijesti o Europi građana, povezivanje regija i poticanje tvrtki da nalaze radna mjesta na kojima mladi mogu obaviti vježbenički staž i steći radno iskustvo.

Iz kategorije: Vijesti